Spellforce 3

Een combinatie van RTS en RPG klinkt ons als muziek in de oren en de makers van Spellforce weten dit goed uit te werken tot een leuke, vermakelijke game. Het nadeel bij dit soort games is alleen dat mijn persoonlijke lat zo hoog ligt en ik daarom vaak teleurgesteld wordt. De eerste delen waren geweldig en heb ik grijs gespeeld. Hopelijk kan deel drie hetzelfde doen.

Spellforce 3

SpellForce 3 is een prequel waarin je de gebeurtenissen kan proberen te onderzoeken die hebben geleid tot de oprichting van de Circle of Mages, de organisatie die later corrupt zou worden en vernietiging van Eo zou brengen door het Convocation-ritueel uit te voeren. Het spel begint aan de vooravond van wat later de Mage Wars zal worden genoemd. Isamo Tahar, een charismatische magiër en opstandeling heeft verschillende koninklijke huizen van Nortander overtuigd om hen tegen Queen Ayelith te keren en met hem te vechten. Het speelt zich af in het jaar 518. De opstand van de vier koninklijke huizen is neergeslagen, maar de oorlog heeft het land verwoest. De koningin is ernstig gewond geraakt en in een coma beland. In haar afwezigheid neemt Lord Marshall de taken over en regeert met ijzeren vuist om een poging te doen het land te stabiliseren en herstellen. Jij speelt een zoon van een rebel die wel trouw gebleven is aan het leger van de koningin.

Spellforce 3

Je begint het spel met het maken van jouw held. Je hebt dit keer de keuze uit drie verschillende rassen: mens, elf en orc. Daarna is het tijd om missies te voltooien om op deze manier XP te vergaren. Hierdoor zul je levels omhoog gaan en daarmee extra vaardigheden unlocken zoals een groep undead tevoorschijn toveren, magische schilden en healing-spells. je hebt de keuze uit drie verschillende skill-trees. Het is aan jou om een goede balans te vinden met je eigen held en de mensen die je tijdens het spelen tegenkomt om samen met jou de strijd aan te gaan. Voor mensen die spellforce niet kennen is het handig om de tutorial even goed te volgen zodat je bewuste keuzes maakt. Het verschil kan namelijk erg groot zijn en vooral als je op een wat moeilijker niveau gaat spelen is dat heel erg belangrijk. Hier zit wat mij betreft dan ook meteen het grootste verschil met deel 2. Het is allemaal net even wat complexer en als je bereid bent hier wat tijd in te stoppen gelijk een mooi voordeel.

Spellforce 3

Wat zo mooi is aan Spellforce is de mix tussen RPG en RTS. Als dit namelijk alleen zou bestaan uit het RTS-gedeelte was je snel klaar geweest, omdat  het iedere keer hetzelfde is. Je moet grondstoffen bij elkaar zoeken zoals hout, ijzer en nog meer. Bouwen, aanvallen en nieuwe technologieën leren om zo steeds sterker te worden. Doordat je switcht tussen de RTS-battles en het verhaalgedeelte is er een mooie mix ontstaan die een doel geeft aan de RTS-gevechten die je voert. De besturing voelt soms wat rommelig en ook het menu lijkt te stammen van voor de oorlog. Hierin had in mijn optiek iets meer tijd gestopt mogen worden om het allemaal wat overzichtelijker/makkelijker te maken. Het went wel, maar nooit helemaal en dat is jammer. Qua sfeer zit het spel prima in elkaar. Ik kreeg een beetje een Warcraft RTS-gevoel van vroeger waarin je het gevoel hebt echt ergens voor te strijden en dat zorgt ervoor dat het smaakt naar meer.

Spellforce 3

Spellforce 3 is een must-have voor de fans van de eerste twee delen. Ik heb wel het idee dat er weer een sloot aan DLC zal gaan uitkomen voor dit spel en dat heeft nooit mijn voorkeur. Ik wil nu knallen en ben bij dit soort games na een maandje of twee of drie wel uitgekeken. De menu’s en besturing voelen rommelig aan en ik heb het idee dat ze een beetje doorborduren op oude technieken. Voiceacting laat ook de wensen over, maar de mix tussen RPG en RTS is geweldig. Je speelt de campagne in een mooie en schitterende omgeving om vervolgens een leger op te bouwen en deze sterker te maken voor een groter gevecht. Echt mooi gelukt. Ik heb het spel nog niet uitgespeeld en was na een uurtje of wat opnieuw begonnen om een hogere moeilijkheidsgraad te proberen en was verrast door de uitdaging die ik nu heb tijdens het spelen. Ik ben nog wel even zoet met Spellforce 3 en dit was voor mij ook een mooie afsluiter voor dit jaar.