Crap! I'm Broke: Out of Pocket

Op jezelf gaan wonen is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Op eigen benen staan, zelf je financiën bijhouden, boodschappen doen, plantjes water geven, er komt behoorlijk wat op je af. Arcane Circus maakte er een bijzondere game van met een hele logische titel.

Het echte leven
Het uitgangspunt van Crap! I’m Broke is het echte leven. Grafisch ontwerper Molly kreeg een tandartsrekening van €80,- die ze niet kon betalen. Erik, de andere helft van het Nederlandse ontwikkelaarsduo Arcane Circus, had weer de ervaring door de stad te lopen op zoek naar vacatures. De combinatie van deze twee ervaringen zijn uitgewerkt in Crap! I’m Broke: Out of Pocket, een managementgame met serieuze consequenties.

Het verhaal
Je gaat op jezelf wonen en je moeder heeft reeds voor drie maanden de huur betaald. Helaas zijn er nog meer rekeningen en je portemonnee is leeg. In je koelkast is er eten, maar dat kost geld. De genadeloze hongermeter geeft aan hoe lang je het nog uithoudt zonder eten. De Rekeningen-meter geeft aan wanneer je uit je huis wordt gezet. Je moet dus op pad om een baantje te vinden. Het eerste baantje dat je vindt is als afwasser bij het restaurant naast je huis. Je veegt borden zo snel mogelijk schoon. Het betaalt niet denderend, maar beter iets dan niets. De beste baantjes speel je later in de game vrij, maar deze zijn ook verder weg van je huis. Ik ben weleens doodgegaan van de honger doordat ik het hele pokke-eind terug moest lopen en daar geen rekening mee had gehouden. Niets erger dan een hongerdood te sterven met een portemonnee vol geld. Mocht je jouw huis uitgezet worden, dan kun je verder spelen vanaf het moment dat je zelf de huur moet gaan betalen.

Crap! I'm Broke - Afwassen

Minigames
De baantjes zijn eigenlijk allemaal minigames. Zodra je jouw rekeningen hebt betaald is de maand voorbij. Het is handig om meer geld te verdienen van te voren, zodat je ook andere zaken kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld een afwasser-token kopen voor $30 waarmee je weer een hoger loon verdient. Of gewichten zodat je kunt trainen om uitsmijter te worden. Of dieetpillen waarmee je hongermeter langzamer gaat. Je kunt ook een plantje kopen, wijn of meedoen met de loterij. Het is echt aan jou wat je met je geld doet. Ik kocht een afwasser-token en zodra ik bij het restaurant gingen werken krijg ik een bonus. Lekker! De baantjes zijn erg verschillend. Je kunt een levend standbeeld worden, aan de lopende band aan de slag, of als barman. Genoeg variatie, maar nergens een vast contract. Net als in het echte leven: oefening baart kunst. De betere baantjes zijn vaak ook moeilijker, maar betalen ook beter. Helaas word je tijdens het leerproces slecht betaald vanwege de vele blunders. Daarnaast zijn deze baantjes ook een heel eind lopen van je koelkast (eten) en je pc (internetbankieren om rekeningen te betalen). Dit is weer een extra risico.

Crap! I'm Broke - Vacature

Steeds moeilijker
Met Oud en Nieuw kun je goede voornemens maken. Je zet jezelf een doel hoeveel geld je gespaard wilt hebben aan het eind van het komende jaar. Een nobel streven, maar er kunnen steeds onverwachte extra kosten opduiken. Mijn keuken had opeens een insectenplaag: weer $50 kwijt om iemand in te huren. Aan de andere kant kun je door goed te werken ook werknemer van de maand worden.

Door je rekeningen snel te betalen heb je vrije tijd over. Daarmee kun je minigames vrijspelen die je vervolgens in het hoofdmenu kunt spelen. Je kan ook schulden opbouwen en die neem je weer mee naar de volgende maand.  

Crap! I'm Broke - Internetbankieren

Interface
De graphics zijn kubistisch, de muziek is jazzy en het geheel voelt ontspannen aan. Daar zit een verraderlijk aspect van de game, want als je gewoon lekker aan het werk bent, dan vergeet je nog wel eens te eten of rekeningen te betalen. De game waarschuwt je wel met geluid en beeld, maar ik vergeet dit ook vaak genoeg in het echte leven.

Crap! I’m Broke is verrassend genoeg niet gemaakt in Unity of Unreal, maar in Flash. Heel bijzonder. De gebruikersinterface heeft allemaal kleine hints hoe je moet swipen op je mobiele apparaat voor degenen die het mobiele gamen niet gewend zijn. Gamers met meer ervaring krijgen de hints niet eens te zien, omdat deze pas verschijnen na een korte periode van inactiviteit.

Crap! I'm Broke - Burgers bakken

Conclusie
Dit is geen simpele casual game. Het is gewoon pittig. De rekeningen stapelen zich al snel op en de eenvoudige baantjes leveren niet voldoende op om je rekeningen te betalen. Crap! I’m Broke is leuk, afwisselend en steeds subtiel anders, maar nooit simpel. Kort gezegd vind ik het makkelijker om te overleven in het ware leven, dan in de virtuele kubistische wereld.

Crap! I’m Broke is verkrijgbaar voor iOS en Android voor slechts €1,99. Er zijn dus geen irritante microtransacties.

Pluspunten
Minpunten
  • Originele invalshoek
  • Veel variatie in minigames
  • Leuke artstijl en muziek
  • Pittig spel

Gespeeld op Android. Ook verkrijgbaar voor iOS.

Crap! I'm Broke - Art