Xbox One S

De nieuwe Xbox One Slim ligt al een tijd in de winkels en hoewel dat niet onopgemerkt ging, komt nu pas de ware kracht van de console naar voren. Toen Microsoft zijn nieuwe paradepaardje presenteerde tijdens de E3, gooiden ze met allerlei marketingtermen alsof het niets was en prezen ze hem de hemel in, alsof het de nieuwe Messias was. 

Nu is het een aantal maanden later en leggen wij hem tegen een aantal uitspraken aan. Het eerste wat opviel, en dat staat ook ergens klein op de doos vermeld, is dat de console 4K Ultra HD aan kan. Mocht je in het bezit zijn van een 4K tv, dan herkent de Xbox One S dat je op deze resolutie kunt gamen! Helaas geeft Microsoft aan dat er (voorlopig) geen games gaan uitkomen die ook daadwerkelijk native 4K zullen zijn. Voorlopig is daarom deze resolutie alleen geschikt voor Netflix en de ingebouwde Blu-ray speler. Wel wordt alles geupscaled naar 4K. Maar de verandering die je meteen opmerkt als je de Xbox One S aanzet met een game die HDR ondersteunt, is het beeld wat de Xbox One S dan produceert. 

HDR is iets wat je graag wilt voor foto’s en ook voor films, omdat je dan langer naar een bepaald beeld kijkt. Je kijkt wat rond, neemt de details tot je op. Met HDR komt het beeld veel krachtiger over dan zonder HDR. In Forza Horizon 3 komt dit eigelijk alleen naar voren als je een zonsondergang of zonsopgang hebt. En als je stil staat. Want hoe mooi het ook allemaal is, als ik met een LaFerrari 300KM per uur rijd, dan heb ik niet zoveel oog meer voor detail. HDR zorgt voor betere belichting, maar niet dat er minder popups zijn, niet dat de framerate super stabiel loopt. De mooiere beelden zijn ook meer voor de kijkers op de bank dan voor de speler. Het is meer iets voor erbij, net zoals die hype rondom die 3D-brilletjes en gebogen schermen. Het is ook nog maar de vraag of toekomstige games hier actief iets mee gaan doen. Of oude games zoals Fallout 4. In ieder geval gaan andere games van Microsoft dit wel ondersteunen.

De andere pijler is de resolutie die de Xbox One S weet uit te persen. Zoals al eerder gezegd, hij upscalet alleen bepaalde games van 1080P naar 4K resolutie. Toen ik dit las, was ik eerst huiverig. Meestal wordt het beeld er namelijk niet mooier op. Toch was ik aangenaam verrast toen ik andere games naast Forza Horizon 3 opstarten. De spelers van FIFA zien er nóg mooier uit. Maar zelfs oude games zoals the Witcher 3, wat toch niet de mooiste game van de Xbox One-collectie is, zag er ineens verdomd goed uit. Het ziet er gewoon scherper uit dan op de oude Xbox One. Ik heb de afgelopen tijd meer remasters van games gespeeld dan dat ik vingers heb, en zelfs bij oude spellen overtreft Microsoft zichzelf met dit apparaat als het om upscaling gaat.

Nog voordat je de Xbox One S ergens hebt op aangesloten, merk je meteen twee dingen op. Hij is verdomd wit, of “Robot White” zoals MS het zelf noemt, en hij hij is een stuk kleiner. Dat allebei is waar, maar of hij er nou beter uit ziet, daar valt over te twisten. Wat wel opvalt is dat hij wat meer geluid maakt dan de oude Xbox One. Dat is vooral te merken wanneer je Xbox One S hard aan het rekenen is, dan hoor je de systeemfan wel. Maar dan moet je wel muisstil zijn. Mijn eerste generatie PlayStation 4 maakt veel, veel meer geluid. Het andere wat opvalt is dat ze beide ongeveer even warm worden. 

 

Wat ook opvalt is dat er aan de zijkant geen USB-ingang meer zit, maar aan de voorkant. Hartstikke handig als je vaak gamet terwijl je controller aangesloten is door middel van USB, maar niet zo handig in mijn kleine kastje met deurtje als ik mijn controller wil opladen. Nieuw is de IR blaster, zodat je door middel van een afstandsbediening je tv en/of setup box kan bedienen. Helaas zijn er in Nederland weinig setupboxen die je op de Xbox One kunt aansluiten en ik zou het ook alleen aanraden als als je HDMi porten te kort komt. 

Het laatste wat nieuw is, is de nieuwe controller. Op het eerste gezicht zie je het verschil niet. Je moet hem echter omdraaien om de eerste verschillen te zien. De Xbox One Elite controller had het al, en vanaf nu hebben alle nieuwe controllers het: de onderkant heeft een gestructuurde onderkant die ruw aanvoelt. Dit zorgt voor betere grip en is ideaal voor mensen met zweethanden. Een ander voordeel zit aan de binnenkant. Er zit nu een Bluetooth-controller ingebouwd waardoor je hem natuurlijk kan verbinden met je Xbox One en hem nu ook draadloos kan verbinden met je laptop, tablet of mobiele telefoon. 

Je hebt dus geen dongle meer nodig. Dit is handig voor een andere feature die Microsoft op de E3 had aangekondigd, namelijk dat games nu Play Anywhere ondersteunen. Dat houdt in dat wanneer je een game start op de Xbox One, en iemand in het huis wilt de tv gebruiken voor iets anders, dat je verder kunt gamen op bijvoorbeeld je laptop. Dan wordt je laatste savegame ingeladen en je kunt meteen verder spelen. Nu hoef je dus niet meer te klooien met kabels. Voor de rest voelt het als de oude controller aan, dus echt revolutionair wil ik het niet noemen.

Maar voor wie is deze console nou? Eigenlijk alleen iedereen die al in het bezit zijn van een 4K tv is of binnenkort er een gaat kopen. Heb je geen 4K tv of een tv die HDR ondersteund, dan is de enige nieuwe feature waar je wat aan hebt, is dat hij een stuk kleiner is dan de oude. Maar als je een 4K tv hebt met HDR hebt, en je bent ook nog eens een fervent filmliefhebber, dan is de Xbox One de console die je nu moet hebben. De upscaling en HDR functie zijn geen functies waar je nu 300 euro voor hoeft uit te geven plus de aanschaf van een dure tv, maar mocht je het hebben liggen, dan is het zeker geen miskoop.