Blu-ray: Independence Day (20th Anniversary Edition)

Amerika wordt aangevallen door aliens. We zagen het al eens eerder, maar nog nooit op de schaal zoals in het in 1996 uitgebrachte Independence Day. Het werd een hit en de status van cultklassieker kan inmiddels wel aan de film verbonden worden. Maar naast de bioscoopuitgave bleek er meer opgenomen te zijn. Deze extended speciale editie bevat ongeveer drie uur aan extra materiaal en dus wordt het hoog tijd om er eens lekker voor te gaan zitten. Op de bank en aan die blu-rayspeler!

ID4: Will SmithID4: Will Smith

Het verhaal is inmiddels meer dan bekend. Will Smith speelt Captain Steve Hiller, een piloot die er, met de legendarische samenwerking van een computervirus, voor zorgt dat de aliens gestopt worden. Dit natuurlijk wel met het nodige spektakel, want anders zou het immers geen Roland Emmerich-film zijn. De man achter The Day After Tomorrow, 2012 en White House Down brengt de kijker in verschillende featurettes terug naar het jaar 1996.

Voor de nostalgieliefhebbers is deze uitgave dus een perfecte uitkomst. Ook voor de mensen die nog even snel hun geheugen willen opfrissen voordat zij straks de homevideo-uitgave van Resurgence in huis halen, kan het zijn doel dienen. Maar het gaat er bij deze uitgave vooral om om de mensen nogmaals van het spektakel te laten genieten dat zoveel volk naar de bioscopen trok twintig jaar geleden. Independence Day is nog steeds een van de meest succesvolle blockbusters allertijden, als er meegeteld wordt dat daarbij de film wel enige soort van verwoesting van de wereld in zich moet hebben. De legendarische rollen van Bill Pullman en Will Smith komen ook dit keer thuis weer goed binnen en brengen de kijker nogmaals naar het welbekende puntje van de stoel.

ID4: Bill PullmanID4: Bill Pullman

Het extra materiaal van de film zelf voegt weinig toe. Er zijn wat leuke en interessante aanvullingen, maar voor degene die de film al zo vaak heeft gezien in de 1996-versie, is er waarschijnlijk weinig vernieuwing nodig. De extra's daarentegen bieden wel genoeg vernieuwing, met een uitgebreide making-of als kers op de taart. Deze uitgave is dan wel een mooi voorbeeld hoe een film ook op home-video uitgebracht kan worden. En nu is het hopen dat meer studio's deze weg volgen voor hun releases. Want dat is vaak ook een reden om een blu-ray toch in huis te halen: die toffe lijst met extra's.