Zombie Night Terror

Zombies, daar hebben we al zat games van en dan voornamelijk met scenario's waarbij je moet wegrennen of moet overleven in een wereld die bevolkt wordt door de bloeddorstige monsters. In Zombie Night Teror worden de rollen omgedraaid: in plaats van dat je je tegen zombies moet beschermen voer je je eigen zombie-leger aan, waarbij je zoveel mogelijk mensen moet infecteren en doden.

ZombieNightTerror1

Zombie Night Terror is een puzzelgame, en zoals al eerder gezegd heb je de leiding over een meute zombies die een vast aantal personen in een level moet infecteren. Wanneer een levend persoon gebeten wordt, verandert deze ook in een zombie en voegt zich bij jouw zombie-leger. Er is echter een probleem met de zombies in Zombie Night Terror: ze zijn ontzettend dom. Het spel doet een beetje denken aan Lemmings, waarbij je de omgeving en de zombies zelf moet manipuleren zodat ze de juiste richting op waggelen en zo bij hun doel komen. Ook de levenden gaan niet zonder slag of stoot neer: met knuppels, shotguns en pistolen proberen ze te voorkomen dat de zombies te dichtbij komen.

Zombie Night Terror doet het rustig met het introduceren van nieuwe vaardigheden, en dat is wel zo fijn omdat de levels best pittig kunnen zijn. In elk level wordt maximaal één nieuwe vaardigheid geïntroduceerd, die van tevoren ook nog eerst eens uit te proberen is in een mini-level voordat het eigenlijke level begint. In deze mini-levels krijg je voldoende DNA-punten (die worden gebruikt om zombies te muteren) om de nieuwe vaardigheid eens rustig uit te proberen. Is het niet helemaal duidelijk wat de vaardigheid precies doet, dan is er een oplichtende TV in het level waarin een verslaggeefster vertelt dat er rapportages zijn van zombies die een nieuwe vaardigheid hebben ontwikkeld, zoals springen of kunnen exploderen. Ook wordt langzaam duidelijk gemaakt dat vaardigheden met elkaar gecombineerd kan worden: zo kunnen de Overlords (gemuteerde zombies die andere zombies de juiste kant opstuurt) gecombineerd worden met de springen-vaardigheid zodat ze zombies door de lucht kunnen gooien.

Zombienightterror2

Dan begint het eigenlijke level en dan kom je er pas achter hoeveel diepte er in Zombie Night Terror zit. Niet alleen moet je je zombies de goede kant op sturen, maar ook de timing en slim combineren van vaardigheden (denk bijvoorbeeld aan overlords die zombies werpen of een grotere explosies veroorzaken) zijn belangrijk. Wanneer een groep zombies al door een deur kan breken maar er staan een aantal mannen met geweren achter op je te wachten, dan is het wellicht verstandiger om eerst ongewapende mensen in je zombie-leger op te nemen voordat je het tegen de moeilijkere tegenstanders op gaat nemen. Het scheelt ook dat je niet alle levenden hoeft te vermoorden om een level te voltooien, en hierdoor zijn er ook meerdere manieren mogelijk om een level uit te spelen. Je kan je bijvoorbeeld alleen focussen op de gebouwen met de ongewapende mensen om een level snel uit te spelen (waardoor je je zombies ook weer op andere manieren moet sturen om daar te komen), maar als je echt voor het bonusdoel wilt gaan zul je toch vaak alle mensen moeten vermoorden om dat te kunnen voltooien.

Een groot pluspunt aan Zombie Night Terror is de stijl waarin de game gemaakt is. Het hoofdmenu is gevormd als een bioscoop, alle personages zijn gemaakt met pixelart en de game is grotendeels in zwart-wit (met uitzondering van een aantal felle kleuren). Het is overduidelijk een verwijzing naar de oude horrorfilms uit de jaren vijftig, en het geeft de game een uniek gevoel. Wat ook wel nodig is, als je er tussen al de tientallen zombiegames wilt uitspringen op distributieplatforms zoals Steam.

ZombieNightTerror3

Hoewel het leveldesign en de introductie van nieuwe vaardigheden voor de zombies een goed tempo hebben, gebeurt het regelmatig dat er grote verschillen in moeilijkheidsgraad zijn tussen de levels. Sommige levels had ik gelijk door en binnen twee minuten uitgespeeld, en sommigen deed ik een half uur over voordat ik ze uiteindelijk doorhad. Daarnaast moedigt het spel wel aan om de vaardigheden van je zombies te gebruiken om een level te voltooien, maar het gebeurt regelmatig dat je om DNA-punten verlegen zit. De ontwikkelaars hebben daarom vaten met DNA-punten over de levels verspreid - maar deze zijn ontzettend schaars en geven vaak net genoeg punten om één keer een zombie of een mens te muteren. Gaat dat niet helemaal zoals je verwacht had, dan kan je het level opnieuw beginnen. Je kunt ook zombies opofferen om DNA-punten terug te krijgen, maar dit is niet aan te raden omdat je slechts een beperkt aantal zombies hebt en je eerst een aantal mensen moet infecteren voordat het opofferen van een zombie de moeite waard was.

Een ander minpunt is dat Zombie Night Terror vrij kort is. Zombie Night Terror bevat 40 levels en hoewel het even kan duren voordat je een level uitgevogeld hebt, ben je er daarna binnen drie minuten doorheen. Iemand met een goed inzicht en een talent voor puzzels (iets wat ik beide niet echt heb) kan Zombie Night Terror binnen een paar uur uitgespeeld hebben en voor de prijs van 13 euro is dat nog te rechtvaardigen, maar het spel zou zeker kunnen profiteren van een feature waarmee spelers hun eigen levels kunnen maken. Deze is gelukkig binnenkort beschikbaar voor spelers, aldus ontwikkelaar NoClip.

ZombieNightTerror4

Ik heb nooit zoveel gehad met zombies (en de epidemie van zombiegames op Steam heeft daar in zekere mate aan bijgedragen) maar toch heb ik mij goed vermaakt met Zombie Night Terror. NoClip steekt niet onder stoelen of banken dat de game duidelijk geïnspireerd is door Lemmings, maar dan wel met een originele twist. De originele artstijl draagt hier zeker aan bij, want hoewel de overvloed aan grijs en de pixelart-zombies niet voor iedereeen weggelegd zullen zijn zorgt het er wel voor dat de game zich onderscheidt van andere zombiegames.  

De nieuwe vaardigheden die je zombies krijgen worden in een goed tempo uitgelegd en er komt verrassend veel diepte kijken bij de game, waaronder de timing wanneer je je zombies doorlaat in de volgende zone en waar je overlords plaatst. Maar op andere punten schiet het level design dan alweer tekort, zoals de grote verschillen in moeilijkheidsgraden tussen de levels, en door het gebrek aan DNA-vaten is er weinig ruimte voor fouten waardoor je vaak opnieuw met een level moet beginnen. Ook is het spel erg kort met 40 levels, maar hopelijk komt er een goede influx van levels door gebruikers wanneer NoClip de level editor toevoegt. Zombie Night Terror is een heel aardige game voor 13 euro, en als je dat geld nog ergens hebt liggen, een groot fan bent van zombies en geïnteresseerd bent in een goede remake van Lemmings zal Zombie Night Terror je een aantal leuke avonden bezorgen.


Pluspunten
Minpunten
  • Goed tempo in de introductie van nieuwe vaardigheden
  • Leuke artstijl
  • Levels hebben verrassend veel diepgang
  • Nogal grote verschillen in moeilijkheidsgraad tussen levels
  • Kort
  • Eén fout en je kan opnieuw beginnen
Zombie Night Terror is beschikbaar voor PC en Mac.