Blu-ray: The 5th Wave

In The 5th Wave bedreigen verschillende golven van buitenaardse aanvallen het voortbestaan van de mensheid. Wat volgt is een opeenstapeling van clichés waarin een groep overlevers in de vorm van een stel irritante tieners het tij moet zien te keren. De looks van Chloë Grace Moretz kunnen The 5th Wave helaas niet redden van een zwaar ondermaats eindproduct.

In Dayton, Ohio leidt Cassie Sullivan (Moretz) een zorgeloos luizenleventje waarin dagelijkse tienerstruggles de kop opsteken zoals kiezen wie haar maagdelijkheid mag afnemen. Al snel verschijnt er uit het niets een reusachtig buitenaards gevaarte boven planeet aarde. Wanneer Cassie met haar vriendinnen op het voetbalveld staat lijkt alles nog pais en vree totdat alle smartphones het opeens begeven en auto's in de omgeving spontaan tegen elkaar aan botsen. Het is de inluiding van de eerste wave, een soort wereldwijde EMP die alle elektriciteit laat uitvallen. Te midden van wijdverspreide paniek na het wegvallen van 's mensheids belangrijkste energiebronnen slaat de tweede golf van ellende toe: een reeks tsunami's en aardbevingen die een groot deel van de wereldpopulatie wegvagen. Regisseur J Blakeson combineert met The 5th Wave invloeden van films als The Road, Deep Impact en Independence Day, al zijn deze vergelijkingen eigenlijk te veel credit voor het broddelwerk van Blakeson.

Ondertussen is Cassie op de vlucht geslagen op zoek naar haar kwijtgeraakte broertje wanneer ze de knappe Evan Walker tegenkomt, die regelrecht uit een Twighlight-film lijkt te zijn weggelopen. De romance die ontstaat tussen de twee is een van de vele tenenkrommende gebeurtenissen in de film. Zo is Cassie aanvankelijk zeer wantrouwend en argwanend tegenover Evan. Het is ook de boodschap die ze van haar inmiddels overleden ouders heeft meegekregen: vertrouw niemand! Dit motto vormt een rode draad voor Cassie en haar vriendjes gedurende de film. Zodra Cassie Evan eenmaal met ontbloot bovenlichaam heeft gezien gaat het gezond verstand echter het raam uit en valt ze als een blok voor hem. De 'relatie' die ontstaat is een genante vertoning van opeenstapelende kalverliefdeclichés in het belachelijke getrokken. Tijdens deze fragmenten wordt de kijker uitgedaagd om niet in schatergelach te vervallen.

Een tweede hoofdrol is er voor Nick Robinson, bekend van de Comedy Central-sitcom Melissa & Joey. In de film is Robinson de stoere Ben Parish, die zijn mannetje staat wanneer de overheid besluit om een leger kinderen op te leiden tot geharde soldaten onder leiding van kolonel Vosch (Liev Schreiber). De jonge Parish wordt samen met een stel andere kinderen onderdeel van een speciale eenheid die moet afrekenen met het buitenaardse tuig. Het hele 'kids turned supersoldiers' is een beschamende vertoning met zwakke actiefragmenten en belabberde effecten. Vooral lachwekkend is het wanneer het grut midden in de nacht op een geheime sluipmissie wordt gestuurd terwijl ze allemaal felle blauwe lampen op hun helm dragen waardoor ze in de duisternis als sterren oplichten. In The 5th Wave zijn dergelijke ondoordachte situaties talrijk, waardoor het af en toe moeilijk is om te beoordelen of de film een serieuze insteek heeft of dat het een parodie betreft. In feite zou de film met wat aanpassingen een prima comedy kunnen zijn, met als doel zoveel mogelijk goedkope clichés in een kleine twee uur te proppen.

De aliens, die in de film onder de uiterst originele noemer 'The Others' doorgaan, zijn in feite een soort parasieten met de mogelijkheid om zich in het brein van mensen te vestigen. Dit gebeurt tijdens één van de vijf waves, waarin de aliens daadwerkelijk voet zetten op planeet aarde om zich met de originele bewoners te mengen. Gelukkig beschikt Squad 53 (het eerdergenoemde kindleger bestaande uit verwaande kleuters en bijdehante tieners) over speciale scanners waarmee ze de parasieten kunnen detecteren. Hier komt tijdens de film nog een heuse plot-twist tevoorschijn die in deze review onbesproken zal blijven voor de enkeling die toch nieuwsgierig naar de film is geworden.

Hoewel The 5th Wave jongvolwassenen als doelgroep heeft, doet de film het waarschijnlijk beter in de leeftijdscategorie 8 tot 14, ondanks de PG-13-waardering vanwege geweld en 'teenage partying'. Het gelijknamige boek deed het twee jaar eerder een stuk beter en werd door meerdere critici benoemd als beste jongvolwassenenroman van 2013. Het boek, dat geschreven werd door Rick Yancey, kreeg sindsdien nog twee vervolgen. Dikke kans dat ook deze verfilmd worden, getuige het open einde waarmee The 5th Wave afsluit. Het is afwachten of regisseur J Blakeson een herkansing krijgt, al kun je je afvragen wie eventuele vervolgen vrijwillig zou kijken.

Op de disk zijn vele extra's aanwezig:

  • Feature commentary met J Blakeson en Chloë Grace Moretz
  • Deleted Scenes
  • Gag Reel: bloopers tijdens de opnames
  • Inside The 5th Wave: Chloë Grace Moretz en verschillende producers praten over het verloop van de vijf waves
  • Training Squad 53: een kijkje in de militaire training van een team verwaande tieners
  • The 5th Wave Survival Guide: tips van de cast voor het maximaliseren van je overlevingskansen in situaties uit de film
  • Sammy on the Set: een persoonlijk stukje van kindacteur Zackary Arthur die vragen stelt aan behind the scenes-crew
  • Creating A New World: de visual effects supervisor vertelt over de gebruikte technieken voor het creëren van een dystopisch Ohio
  • Previews: The Angry Birds Movie, Goosebumps, Home Invasion en Concussion
  • UltraViolet-support