CD: Mumford & Sons - Johannesburg EP

Toen Mumford & Sons afgelopen 23 mei in de Ziggo Dome stonden werden de fans al aangenaam verrast door een gastoptreden van de uit Senegal afkomstige zanger Baaba Maal. Het bleek een voorproefje te zijn van hun gloednieuwe EP Johannesburg die sinds de afgelopen week bij de betere platenwinkels in de schappen ligt.

Mumford & Sons - Johannesburg

In het kader van hun wereldwijde Wilder Mind-tournee gaf de Britse band eind januari en begin februari van dit jaar een zestal optredens in Zuid-Afrika. Naast de concerten in onder meer Kaapstad en Pretoria zagen de heren ook kans om samen met een aantal Zuid-Afrikaanse artiesten een lokale studio in te duiken om aldaar in slechts twee dagen een vijftal gloednieuwe tracks op te nemen. Nadat de mannen destijds op het album Wilder Mind al wat afstand hadden genomen van hun vertrouwde folky geluid is het bij deze nieuwe liedjes ook eerst even wennen aan de Afrikaanse invloeden op deze EP.

Muzikaal gezien moeten we bij het beluisteren van tracks als 'There Will Be Times', 'Ngamila' en 'Si Te Veux' meteen denken aan het gedenkwaardige album Graceland van Paul Simon, dat alweer zo'n dertig jaar geleden voor het eerst in de platenwinkels verscheen. Naast de hierboven al genoemde Baaba Maal werkt Mumford & Sons op deze plaat ook met de uit Kaapstad afkomstige band Beatenberg en het Malawische duo The Very Best, wat resulteert in een aantal zeer authentiek aandoende tracks. Eigenlijk kent de Johannesburg-EP maar één minpunt en dat is de beperkte lengte van het geheel. Mumford & Sons op de Zuid-Afrikaanse toer is een zeer geslaagd concept dat zeker naar meer smaakt.