CD: Caliban - Gravity

Zo'n twee jaar nu hun indrukwekkende plaat Ghost Empire ligt er sinds kort weer een nieuwe schijf van de Duitse metalcore band Caliban in de schappen. Gravity is alweer het tiende album van de band die haar naam deelt met een personage uit Shakespeare's The Tempest en een maan van Uranus. De uit Hattingen afkomstige metalcore formatie Caliban mag dan al zo'n 19 jaar bestaan maar heeft in al die jaren nog niks aan kracht ingeboet.

Caliban - Gravity

Nadat we eerder al kennis mochten maken met de single 'Paralyzed' ligt nu het volledige nieuwe album bij de betere platenwinkels. Met het album Gravity gaat de band verder op de muzikale koers die al werd ingezet op I Am Nemesis uit 2012, waarbij het woeste gebrul van zanger Andreas Dörner regelmatig op indrukwekkende wijze wordt afgewisseld met de cleane zang van gitarist Denis Schmidt. Ook is de band niet vies van een fijn stukje ouderwetse death metal, wat vooral goed te horen is in 'The Ocean’s Heart', een track waarbij we weer even aan het oudere werk van Caliban moeten denken.

Met Gravity heeft de groep een plaat uitgebracht met hoge pieken maar ook diepe dalen. Zo horen we ijzersterke nummers voorbijkomen als de al eerder genoemde single 'Paralyzed', 'Mein Schwarzes Herz' en 'Left For Dead', maar kent ook minder hoogstaande composities zoals 'brOken' en 'No Dream Without A Sacrifice', waarop de band net iets teveel als een moderne metalcore band probeert te klinken. Een beetje jammer en ook nergens voor nodig aangezien deze mannen zelf al genoeg kwaliteit in huis hebben.

Kun je dus wel genieten van het recentere werk van Caliban en/of ben je een liefhebber van bands zoals Bring Me the Horizon en Heaven Shall Burn, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne schijf eens een luisterbeurt te geven bij een lokale platenboer.