Pride and Prejudice and Zombies

Pride and Prejudice and Zombies weet het originele klassieke verhaal van Jane Austen te plaatsen in een wereld waarin zombies een reëel gevaar zijn, zonder te veel van de originele verhaallijn te verliezen. Het is een interessante mix van romantiek, horror, actie en een vleugje humor.

Seth Grahame-Smith, de auteur van het boek Pride and Prejudice and Zombies, ging uit van deze, door zijn uitgever voorgestelde, titel, en bakte er een verhaal van waarin zombies op een natuurlijke manier een plaats hadden in het Engeland van begin negentiende eeuw. Het boek was in no-time een New York Times bestseller en bracht een graphic novel, een video game, een prequel-boek en nu ook een film voort.

Pride and Prejudice and Zombies

Pride and Prejudice and Zombies draait, net als Pride & Prejudice, om de familie Bennet en hun vijf dochters die, als het aan ma Bennet ligt, zo snel mogelijk worden uitgehuwelijkt aan welgestelde mannen. Het wereldje van om elkaar heen dansen (zowel letterlijk als figuurlijk) en na niet al te lange tijd een intentie om met iemand te trouwen uitspreken blijft ook in deze versie overeind, maar de militairen in dit verhaal houden zich niet bezig met het vechten tegen Napoleon. De vijand is hier een zombie-samenleving, die Londen heeft veroverd en dreigt de rest van Engeland over te nemen in een ware zombie-apocalyps. Deze situatie speelt al decennia en dus is het doodnormaal om gewapend door het leven te gaan, klaar om een plotseling opduikende zombie af te maken. De Bennet-dochters zijn getrainde vechtersbazen en het verschil tussen hoge en lage stand wordt onder andere uitgedrukt in waar iemand heeft leren vechten: in het elite Japan of het 'gewone' China.

Pride & Prejudice gaat oorspronkelijk over Bennet-dochter Elizabeth (Lily James) en Fitzwilliam Darcy (Sam Riley), die gedurende de vertelling leren hun trots en hun vooroordelen opzij te zetten en dichter bij elkaar te komen. Deze film is nog steeds dat verhaal, maar Darcy is nu een zombiejager voor het leger en de wat eigenwijze Liz is simpelweg getraind om te vechten. Het zombie-element zit hun verhaal niet in de weg; de diverse ontmoetingen vinden nog steeds plaats en er is duidelijk een progressie in hun onderlinge relatie. Pride and Prejudice and Zombies voelt echter aan als minder subtiel dan bijvoorbeeld Joe Wrights Pride & Prejudice uit 2005; op momenten zijn situaties herkenbaar uit het origineel, maar voelen ze aan als minder sterk emotioneel onderbouwd. Burr Steers, die Grahame-Smiths boek verwerkte tot een scenario en ook de film regisseerde, geeft introducties van personages en de voortgang in relaties minder ruimte om bij het publiek te bezinken, waardoor het idee ontstaat dat sommige emoties minder verdiend zijn. Het leidt er ook toe dat Lily James, hoewel ze een prima Liz Bennet neerzet, minder overtuigt in de rol dan, bijvoorbeeld, Keira Knightley deed in Joe Wrights versie, en iets vergelijkbaars geldt voor Sam Riley versus Matthew MacFadyen. Een verschil dat ongetwijfeld niet of minder opvalt voor wie niet recentelijk de eerdere versie van Pride & Prejudice heeft gekeken.

Pride and Prejudice and Zombies

Steers gaf eerder ook aan dat Pride and Prejudice and Zombies een licht humoristische insteek heeft, maar dat deze niet zit in slapstick of flauwe grappen. De film is inderdaad niet overmatig grappig; het is zelfs vergezocht het een komedie te noemen. Hoewel er momenten van humor zijn en vooral Matt Smiths vertolking van Mr. Collins de lachspieren kietelt, hebben deze momenten meer de functie om het verhaal over liefde, klasse en reputatie in de context van een zombie-oorlog te verlichten. Het is daarom interessanter om te kijken naar de actie en hoe zombies worden weergegeven. Steers maakt zijn zombies niet overmatig eng; er zijn diverse gradaties in hoe afgetakeld ze zijn, maar de weergave van zombies in de film kan meer worden gezien als illustratief; het toevoegen van een lichte horror-insteek in wat verder geen horrorfilm is. Dit geldt ook voor de actie: de dames weten goed van zich af te slaan en vooral een moment waarin Liz en Darcy hun onderlinge trubbels fysiek uiten ziet er goed uit, maar ook de actie heeft niet de overhand.

Eigenlijk heeft geen van de toevoegingen aan het originele verhaal de overhand; Grahame-Smith en Steers respecteren Jane Austens bronmateriaal en houden dit grotendeels overeind, op een gewijzigde conclusie na. Deze aanpak leidt tot een film met elementen van romantiek, horror, actie en humor die elkaar op een prettige manier aanvullen tot een interessant geheel. Pride and Prejudice and Zombies voldoet daardoor aan de verwachtingen die de titel schept: het is nog steeds duidelijk Pride & Prejudice, maar dan met zombies. Een mooi romantisch verhaal met de nodige non-romantische toevoegingen en variaties.