Blu-ray: Southpaw

Een bokser raakt alles kwijt. Vrouw, huis, inkomen en kind. Het enige wat hij terug wil is zijn kind en hij zal daar alles voor geven. Klinkt als een rechttoe rechtaan 'redemption'-film.

Southpaw vertelt over bokser Billy Hope, wereldkampioen onder de lichtgewichten. Dankzij een noodlottig ongeval komt zijn vrouw te overlijden. Ineens staat Billy er alleen voor met zijn dochter. Zonder zijn vrouw weet Billy echter niet zo goed wat te doen. Dit drijft hem op een pad van zelfvernietiging, waarop hij langzaam maar zeker alles kwijtraakt. De inkeer komt als de kinderbescherming zijn dochter afneemt. Hij besluit om zich een weg terug te vechten naar de top. Letterlijk, via de boksring.

Southpaw Jake Gyllenhaal

Ster van de film is Jake Gyllenhaal. Als Billy Hope laat hij in deze film een staaltje 'method acting' zien wat we alleen van de groten der aarde gewend zijn. Gyllenhaal heeft zich vol overgave op deze rol gestort. Dat is niet alleen te merken aan zijn acteerwerk maar ook aan zijn fysieke verschijning. Hij heeft duidelijk serieuze training (en aanvullende pepmiddelen?) ontvangen om voor deze film als overtuigende bokser op te draven. De cast wordt aangevuld met bekende acteurs in grote en kleine bijrollen, maar de focus gaat nooit weg bij het lijdend voorwerp van deze film. Opvallende bijrollen zijn er voor 50 Cent, die een overtuigende gladjanus als manager blijkt te zijn. Forest Whitaker speelt de trainer van Billy in het tweede deel van de film, maar dit lijkt voor hem meer een tussendoortje. De passie die hij wel in veel van zijn rollen heeft weten te leggen ontbreekt.

De film is vakkundig in elkaar gezet, maar het is wel allemaal nogal veel. Om je hoofdpersonage de top te laten bereiken, moet hij veel meemaken. Maar het dieptepunt voor de hoofdpersoon in deze film is wel érg diep. Dit wegnemen van zaken gaat net iets te lang door waardoor je als kijker het gevoel hebt dat er echt geen hoop meer is. De lijn omhoog gaat ook weer wat te makkelijk. Al met al biedt de film an sich dus net iets te weinig inhoud. Gelukkig haalt Gyllenhaal het beste in zich naar boven, wat deze film toch de zit van twee uur waard maakt.

Southpaw 50 Cent Rachel McAdams

De blu-ray bevat geen extra's. Zoals tegenwoordig standaard is wordt de film voorzien van een mooie helder klinkende DTS track, wat vooral tijdens de boksscènes lekker uit je speaker kan komen trillen. Wel jammer dat er geen extra informatie op de disc staat. Wat meer informatie over de inspiratie voor deze film zou welkom zijn.

Al met al een prima film maar een karige release.