Blu-ray: The Gallows

Het horrorgenre kent vandaag de dag een ontelbaar aantal subgenres. Een van die subgenres is found footage: gevonden beeldmateriaal wordt de kijker voorgeschoteld. De makers van deze beelden zijn meestal dood of vermist en door deze beelden komt de kijker te weten wat er precies gebeurd is. The Gallows tracht gebruik te maken van deze formule om een verhaal te vertellen en ons tegelijkertijd de stuipen op het lijf te jagen, maar of dat gelukt is …

The Gallows gaat over een ongeluk tijdens een toneelstuk op een Amerikaanse school in 1993, waarbij een van de studenten die meespeelde om het leven kwam door verhanging. Twintig jaar later wordt het stuk opnieuw opgevoerd, en een van de studenten die meespeelt, maar dit eigenlijk helemaal niet ziet zitten, sluipt een avond voor de opvoering met twee vrienden de school binnen om de hele set te slopen en het stuk te ruïneren, zodat hij niet meer mee hoeft te spelen. Tijdens hun slooppartij in de school vallen alle deuren naar buiten op miraculeuze wijze op slot. Ze zitten nu opgesloten en er beginnen rare dingen te gebeuren die wel eens een connectie zouden kunnen hebben met het originele toneelstuk uit 1993 … Oh, en alles wordt natuurlijk gefilmd met een handcamera.

The Gallows maakt gebruik van een techniek die al jaren niet meer origineel is. Het concept met gevonden beelden van een reeks angstaanjagende gebeurtenissen, vastgelegd met een handycam, werd in 1999 voor het eerst echt succesvol gelanceerd met de film The Blair Witch Project. Wat de mensen destijds zo bang maakte, was de hele marketingcampagne rondom de film. Men dacht er echte gevonden beelden getoond werden. Maar kom op, we leven in 2015 en zijn zowat aan found footage-horror gewendgeraakt. Weet The Gallows ons dan toch te verrassen? Helaas niet.

Screen uit trailer The Gallows

Een mix van verhangingsdood en paranormale krachten is wellicht nog nooit gebruikt in een horrorfilm en voor dit idee verdienen de makers een schouderklopje. Op momenten is de film redelijk spannend en de kijker raakt minder snel verveeld, omdat de film maar tachtig minuten duurt. Het blijkt echter dat een frisse invalshoek voor horror niet betekent dat de film meteen slaagt, want het grootste deel van wat we zien in The Gallows hebben we al zo veel vaker gezien. We volgen hoofdpersonen die nou niet de meest aardige mensen ter wereld zijn, waardoor we als kijker geen echte band met ze opbouwen en niet op het puntje van onze stoel zitten wanneer de levens van deze personen in gevaar komen.

Een ander probleem waar The Gallows mee te maken heeft, is het gebruik van de zogenaamde jump scare: op willekeurige momenten wordt al het geluid in de scène gedempt. Niemand praat, er is geen muziek, en ineens spring je op uit je stoel omdat er een veel te luid geluidseffect (meestal bass of hoge tonen), door je speakers galmt. Het blijkt dan dat iemand iets gewoon iets laat vallen, of er wordt iets tegen de camera gegooid. Dit is de meest luie manier om je publiek simpelweg te laten schrikken, meer niet. Het is niet zo dat het in The Gallows wemelt van deze schrikeffecten, maar ze komen gewoon te vaak voor. Van een geslaagde spanningsopbouw is nauwelijks sprake, omdat de jump scares sommige kijkers gewoon uit de ervaring halen.

Screen uit The Gallows

De blu-rayuitgave bestaat uit een schijfje waarop de film wordt gepresenteerd in 1080p. De beeldkwaliteit is prima, en wordt ondersteund door een Dolby TrueHD surround geluidsspoor. De extra’s op de blu-ray zijn helemaal niet verkeerd en laten zien dat de makers wel degelijk hebben geprobeerd een spannende horrorfilm neer te zetten. The Gallows: The Original Version is de versie van de film die de producers in Hollywood deed beslissen om de film bioscoopwaardig te maken. The Gallows: Surviving the Noose is een zeventien minuten durend fragment waarin we de twee makers van de film zien vertellen hoe zij de film gemaakt hebben en welke uitdagingen zij tijdens het maken tegenkwamen. In Charlie: Every School Has Its Spirit wordt in negen minuten ingegaan op het personage Charlie uit de film. Verder zijn er op het schijfje nog verwijderde scènes, bloopers en trailers te vinden.

Is The Gallows een regelrecht horrorsucces? Zeker niet. Door het gebrek aan spanningsopbouw, de zwak geschreven personages en de te prominente aanwezigheid van valse jump scares, schiet deze horrorfilm zijn doel voorbij. Fans van het found footage-genre zullen de film wat meer kunnen waarderen, maar ook zij zullen merken dat deze film iets mist. Daartegenover staan extra’s die de ideeën van de makers duidelijk maken en een anders opgenomen ruwe versie van de film, die sommige kijkers zelfs meer kunnen waarderen dan de bioscoopversie. The Gallows is absoluut geen aanrader, maar ook geen regelrechte ramp.