Blu-ray: The Man from U.N.C.L.E.

Guy Ritchie laat zien hoe cool de sixties waren en gebruikt humor om een spionage-avontuur tijdens de Koude Oorlog te vertellen. The Man from U.N.C.L.E. is dé spionagefilm voor wie geen zin heeft in James Bond.

The Man from U.N.C.L.E.: Alicia Vikander, Armie Hammer en Henry Cavill

De film is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 60, waarin CIA-agent Napoleon Solo en KGB-agent Ilya Kuryakin samenwerken onder de naam U.N.C.L.E. Die naam valt in deze film pas helemaal aan het einde, wat dit een beetje een origineverhaal maakt. En deze introductie is succesvol: het resultaat is een coole, stijlvolle spy thriller met veel oog voor humor en leuke actie. Solo (Henry Cavill) en Kuryakin (Armie Hammer) gaan undercover met Gaby Teller (Alicia Vikander), de dochter van een Nazi-wetenschapper, om te voorkomen dat deze een nuclear wapen vrijgeeft aan de wereld. Het is de koude oorlog, het zijn de sixties, er zijn stoere spionnen, mooie vrouwen, klassieke auto's en hippe gadgets.

We noemden The Man from U.N.C.L.E. in de FOK!review van afgelopen zomer al een "verrassend originele spionagethriller" en een "heerlijk lichtvoetig avontuur". In de bioscoop sprong Ritchies regie er al uit, in hoe hij de actie in de film op een inventieve wijze weergaf en ook thuis, op het kleine scherm, valt op hoe scènes boeiend gehouden worden door een opvallende regie en de kenmerkende soundtrack van Daniel Pemberton. Hij kiest voor een aantal specifieke tracks van bekende en minder bekende artiesten, en weet dit aan te vullen met eigen composities die precies de juiste sfeer aan de film geven. Deze combinatie, samen met het sterke acteerwerk van met name de drie hoofdrolspelers, zorgt ervoor dat het verhaal over spionnen, nucleaire bommen en kwaadwillende wetenschappers, dat inhoudelijk niet bijzonder origineel is, toch enorm leuk is om te volgen.

The Man from U.N.C.L.E.: Elizabth Debicki en Henry Cavill

De blu-ray uitgave van The Man from U.N.C.L.E. is een eenvoudige editie: naast de film biedt het een handjevol extra's, die bij elkaar ongeveer een half uur van je tijd innemen, maar daarin wel weten te onderstrepen wat er zo leuk en origineel is aan deze film. De gebruikelijke verwijderde scènes ontbreken op blu-ray en er is ook geen gag reel aanwezig, maar die laatste is in veel gevallen toch een beetje flauw en overbodig, dus dat is geen gemis. Het is wel jammer dat er geen audiocommentaar aanwezig is, want in de korte featurettes valt veel te zien waarover je iemand tijdens het kijken van de film best eens wat meer zou willen horen vertellen. Er zit immers veel liefde in het maken van de film, en dat komt vaak het beste naar boven in een dergelijk commentaar.

Wie dit jaar niet zo onder de indruk was van Spectre en eigenlijk nog wel iets zou willen zien over spionnen in de sixties, doet er goed aan The Man from U.N.C.L.E. eens een kans te geven: de film is, hoewel inhoudelijk eigenlijk behoorlijk mager, toch uitermate vermakelijk en smaakt naar meer. Of er een vervolg komt, is niet bekend, maar deze zou, mits dezelfde cast en regisseur, meer dan welkom zijn.