Blu-ray: Man Up

Britse romantische komedies hebben een aantal vaste facetten die altijd langskomen. Niets om je als kijker aan te ergeren, maar wel interessant om op te merken. Dat Man Up er bol van staat, stoort ook geen moment. Het is namelijk in zo'n fris omhulsel gestoken dat er eigenlijk geen moment op gelet hoeft te worden en de kijker simpelweg achterover kan gaan zitten en genieten van een steengoede komedie. De huiskamer leent zich daar natuurlijk het best voor, en daarin kan nu genoten gaan worden van Man Up.

Nancy heeft het een beetje gehad met het liefdesleven. Na een aantal keer te zijn afgewezen en een wat date-catastrofes verder is ze er redelijk klaar mee. Ze houdt er dan ook geen rekening mee dat door het stelen van iemand anders' blind date dat misschien wel goed kan komen en er een happy end aan het liefdesleven gebreid kan worden. Dat potentiële happy end vindt ze in Jack, een veertigjarige online-marketing manager die eigenlijk in precies dezelfde situatie zit en zich door een collega laat koppelen aan Jessica. En laat hij Nancy nou toch net aanzien voor Jessica, daar onder de klok in London Waterloo, met een boek dat ze eerder in haar handen geduwd kreeg door de Jessica in kwestie. Wat volgt is een opeenstapeling van hilarische momenten met een hart van goud.

Liefhebbers van droge Britse humor kunnen hun lol op met dit knappe staaltje van simpele vertelling. Alle facetten van een komedie zijn aanwezig en die worden feilloos aangevuld met een flinke dosis romantiek, maar niet op de bombastische manier zoals die tegenwoordig vaak ingezet wordt. De film houdt het simpel en elegant, met hier en daar een wiebelende uitstap naar slapstick. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers, Simon Pegg en Lake Bell, spat van het scherm door het fijn geschreven script van de hand van Tess Morris. Tussen het gros van overdreven romantische facetten weet zij de factoren eruit te filteren die het genre zo populair maken, maar tegelijkertijd er een nieuwe draai aan te geven waardoor het absoluut niet cliche aanvoelt.

Wel is het op deze home-video uitgave jammer dat er geen ruimte is gevonden voor extra materiaal. Een making-off zou de uitgave goed gedaan hebben, mede omdat een deel van de film zich afspeelt op de prachtige South Bank in Londen en op Waterloo Station; plekken waar niet zomaar gefilmd kan en mag worden en het dus de nodige heisa zou moeten opleveren voor cast en crew. Ook uitvoerend producent Simon Pegg zelf had er nog wel iets aan toe kunnen voegen. Echter, zonder het extra materiaal blijft de film nog steeds een uitstekende keuze als er eens flink gelachen moet worden op de bank. En dat daar soms wat wegzwijmelmomentjes bij komen kijken, is misschien wel helemaal niet zo erg.