DVD: Arrow (Seizoen 3)

Seizoen 3 van Arrow sluit de eerste fase van de ontwikkeling van Green Arrow af; er is meer groei in zowel het heldenteam als in het karakter van de helden zelf, en de wereld rondom deze personages breidt zichzelf uit met meer verhaalmogelijkheden.

Arrow: line-up seizoen 3

Arrow is het origineverhaal van de DC Comics-superheld Green Arrow. Het is op zich een interessant gegeven om een dergelijke oorsprong in plaats van in één film van twee uur, in serievorm te vertellen, maar de bedenkers van de serie, Marc Guggenheim, Greg Berlanti en Andrew Kreisberg, nemen uitgebreid de tijd om die vertelling te ontvouwen. En dus vertelt het derde seizoen van de serie, die inmiddels twee spinoffs heeft en dus ook de naamgever is geworden van het 'Arrowverse', nog steeds niet over 'Green Arrow', maar nog steeds simpelweg 'the Arrow'. Die Arrow is Oliver Queen, die voorafgaand aan de serie vijf jaar doodgewaand is in zijn thuisstad Starling City. Hij leed schipbreuk en heeft jaren op een eiland doorgebracht, alvorens terug te keren en gewapend met een boog en een setje pijlen de misdaad te gaan bestrijden. In het derde seizoen leren we dat van beide beweringen in de vorige zin meerdere nuances mogelijk zijn, doordat de makers de wereld, en geschiedenis, van Oliver Queen langzaam uitbreiden.

Zo leren we in het derde seizoen dat Oliver (Stephen Amell) in die vijf jaar niet altijd op dat eiland is geweest. Seizoen drie brengt hem naar Hong Kong, waar hij, onder dwang, voor het militaire A.R.G.U.S. klusjes dient op te knappen. Zoals gebruikelijk voor de serie wordt dit aan de kijker getoond door middel van flashbacks, die, eveneens als gebruikelijk, context bieden aan de verhaallijn die zich in het heden afspeelt. Dat heden vertelt over het verlies van één van de leden van Team Arrow en wat dat betekent voor de Arrow en zijn bondgenoten.

Het derde seizoen van Arrow viel in de VS ook samen met het eerste seizoen van spinoff The Flash, waarvan kijkers de oorsprong al gedeeltelijk zagen in het tweede seizoen van Arrow. The Flash gaf de makers van beide series de mogelijkheid te spelen met het loslaten van de strict realistische kant van de wereld die ze in de eerste twee seizoenen geschetst hadden: tot nu toe was de Arrow gewoon een burgerwacht die het opnam tegen doodnormale figuren die kwaad in de zin hadden, maar in The Flash werden superkrachten geïntroduceerd en dit krijgt in Arrow 3 langzaam een invloed: extra-sterke tegenstanders zijn niet noodzakelijk onder de invloed van een vreemd middeltje en bovennatuurlijke zaken worden langzaam toegelaten in Oliver Queens wereld. Zo kent dit seizoen de introductie van Ra's al Ghul en de League of Assassins, die bij kijkers wellicht bekend is uit Batman Begins. Maar ook de Flash zelf (Grant Gustin) is enkele keren te zien, waaronder in de crossover-aflevering The Brave and the Bold, die volgt op de aflevering Flash vs Arrow uit seizoen 1 van The Flash. De Arrow-helft van de crossover is overigens prima te volgen als losstaande aflevering, zodat het niet aanvoelt alsof je iets mist.

Arrow: Stephen Amell als Oliver Queen

De belangrijkste verhaallijnen in het derde seizoen van Arrow hebben te maken met wat er in de seizoenspremière gebeurt, waarom dat gebeurt en wie er verantwoordelijk voor is. Het zet een aantal zaken in beweging, en zorgt ervoor dat de leden van Team Arrow, dat overigens licht groeit in dit seizoen, bij zichzelf te rade gaan: wie zijn ze eigenlijk? Wat voor bestemming heeft hun leven? Hoe gaan ze om met verlies? Het is mooi om te zien hoe dat voor iedereen een andere invulling heeft. De zoektocht naar identiteit, één van de belangrijkste thema's in dit seizoen, zorgt er ook voor dat Arrow, als serie, een groei doormaakt: aan het einde is feitelijk niets meer zoals het aan het begin was.

De dvd-uitgave van Arrow 3 heeft een beperkt aantal extra's. Er zijn twee afleveringen met audiocommentaar en enkele personages hebben hun eigen featurette, zoals Brandon Rouths Ray Palmer/The Atom. Ook is er een opname van het Arrow-panel tijdens Comic-Con International te zien. Dat is echter een vreemde keuze; het is het panel uit 2014, dat vooraf ging aan het derde seizoen, en als gevolg daarvan is het meer een bespreking van het tweede seizoen, dan van het derde. Samen met enkele hints naar seizoen 3 voelt het, na net het hele seizoen bekeken te hebben, aan als mosterd na de maaltijd. Er was deze zomer ook een Arrow-panel op diezelfde Comic-Con, en hoewel dat iets korter duurde had het niet misstaan als nabespreking voor de dvd-kijkers. Verder zijn er nog featurettes over de kostuums en het creëren van de fictieve plaats Nanda Parbat, waar dit seizoen een deel van de actie plaatsvindt, maar zoals dat gebruikelijk is met featurettes had het allemaal best wat langer mogen zijn.