E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

De IPV D2 is een zogenaamde ‘box mod’, wat wil zeggen dat het geen e-sigaret in de vorm van een stokkie, maar in de vorm van een doosje is. Daar waren er al een heel tijdje steeds meer van op de markt, omdat elektronica én een fikse batterij samen in de vorm van een pijp proppen niet echt handig is (we kennen allemaal wel die malloten die over straat liepen met een e-sigaret formaatje kruisraket). En in een box mod, kan de elektronica náást de batterij, terwijl je een prima ergonomie houdt ten aanzien van het bedienen, én het ding ook nog eens best aardig in je broekzak past.

De IPV D2 onderscheidt zich van bijvoorbeeld zijn (letterlijk, de D2 heeft namelijk óók een YiHi chip) grote broer de SX Mini door punt één: zijn formaat, wat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een iStick 40w TC, maar die heeft dan weer niet de combobreaker die de D2 wél heeft. Want punt twee: de D2 levert 75 watt, waar de iStick ergens net halverwege al begint te huilen, en zelfs de SX Mini houdt er bij 60 watt mee op. Ook heeft de D2 een kinderlijk eenvoudig verwisselbare 18650 batterij; dat doe je echt binnen 5 seconden in tegenstelling tot de SX, die een minder geweldige schroefdop onderop heeft (wat tevens ook zijn énige minpuntje is trouwens).

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

De D2 voelt lekker aan, hij is zwaar maar niet té, de vuurknop is degelijk en rammelt niet, waarvoor hulde, want dat is irritant en geeft altijd een gevoel van brakke kwaliteit. Hij is van metaal, de coating is goed, hij is lekker stealthy in all black, en waar andere fabrikanten ook een voorbeeld aan kunnen nemen; hij wordt standaard geleverd met een siliconen sleeve om hem netjes te houden. Bij de SX mini van bijna 200 euro mag je die los bijkopen voor bijna 8 euro, wat de prijs op net geen 207 euro brengt, waar de kleinere, krachtigere D2 het voor net geen 76 euro meebrengt als standaarduitrusting. Last but not least lust de IPV D2 buiten de Ni200 (pure nikkel coils) ook titanium coils als temperature control coil, en dat doen sowieso niet heel veel TC devices. De nikkel coils staan zo hier en daar wat ter discussie, en dan kun je dus gewoon titanium coils pakken: keuzes hebben is altijd goed.

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

Helaas valt er natuurlijk ook altijd wel wat te mauwen, en dat ga ik nu dus effe doen: de D2 is natuurlijk een 60% goedkoper als zijn grote broer de SX mini, en dus kán het bijna niet anders als dat er ergens compromissen moeten worden gesloten. Ik ondervond dry hits toen ik probeerde hoe laag hij kon qua vermogen. Ik heb er zelfs een nieuwe coil voor in een tank gebouwd, omdat ik die in eerste instantie de schuld gaf, maar na wat rommelen met een multimeter, bleek dat de D2 in Power-mode (niet-temperatuurgeregeld) géén step down heeft en dat vind ik eigenlijk best wel kwalijk.Hij geeft dan dus als minimale voltage de actuele spanning die de batterij levert in plaats van het voltage wat je instelt.

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

In TC-mode regelt hij ook niet terug, maar regelt hij de temperatuur door razendsnelle cutoffs, wat op zich prima werkt. En toen ik tóch aan het meten was, bleek ook dat hij de opgegeven 7 volt maximaal niet haalt. Bij 6.6 volt gooit hij de spreekwoordelijke handdoek in de ring, en ook dat is niet echt heel netjes natuurlijk, wanneer dit wel zo staat vermeld in de specificaties. De SX Mini geeft 7 volt op, dat dóet hij ook en in PowerPlus-mode piekt hij zelfs over de 8 volt.

Het laatste zeikpuntje is de instelling van het vermogen: je kunt hem per tiende watt verstellen en het bereik loopt van 7 tot 75 watt. Als je het knopje ingedrukt houdt, scrollt hij van 7 naar 75 watt binnen 6 seconden, en het is behoorlijk lastig om ergens halverwege op tijd het knopje los te laten. En 2 volt naar boven of onder klikken is óf 3 (zoeffff) volt omhoog en 10 klikjes terug, of 20 keer klikken en voorkomen dat hij gaat speedscrollen. Dat is iets wat gefinetuned zou kunnen worden. Je wordt er wel handig in, maar het zou niet nodig moeten zijn.

Ik heb hem nu een weekje of 2 getest en alles erop geprobeerd wat er te proberen valt. Hoewel ik in het begin erg moest ‘wennen’, want ik stapte van de S-klasse in dampland, de SX mini, over naar iets wat duidelijk in een goedkopere klasse zit, moet ik zeggen dat het an sich best een fijn apparaatje is. Zeker als je kijkt naar wat hij kan in verhouding tot de behoorlijk betaalbare prijsklasse waarin hij thuishoort. Hij is niet perfect en er valt nog wel wat te verbeteren, maar hij doet wat hij moet doen, de TC werkt gewoon vlekkeloos, en ja, hij mist die stepdown, en ja, hij komt bovenaan 4 tiende volt tekort, maar dat zit (voor mijn gebruik) in de range die ik niet vaak gebruik. Ik kan daar wel mee leven. Met een dripper erop kun je er moeiteloos je eigen weersystemen mee creëren, en in het rookhok op het werk háten ze hem, en dat telt.

Ik geef hem daarom een ruime 7.
In dit geval heb ik hem gekregen ter review van SmokeSmarter, want ik zou hem zelf denk ik niet heel snel kopen. In mijn lompe fikken is hij nogal klein, maar het is op zeker een mod die nog lang in mijn zak mee mag reizen; binnenkort gaat hij mee naar Spanje; eens kijken of hij tegen zand kan.

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2