E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

Het is weer tijd voor een review, wederom van dampgoodies uiteraard, want we dampen nog steeds, en het gaat er niet minder op worden want de techniek schrijdt voort. Elke keer denk je dat je nu wel alles hebt, en dan komt er weer iets nieuws, of producten worden significant verbeterd, en wel zodanig, dat je het gewoon móet hebben als serieuze E-liquidant.

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2

De afgelopen tijd zijn er redelijk wat negatieve berichten in de media verschenen over het dampen en in de dampwereld wijst men natuurlijk massaal richting de tabakslobby, die door het dampen toch echt wel klanten kwijtraakt. En hoewel onze regering al jarenlang aan het rokertje-pesten is, zou het een beroerde zaak voor ze worden als spontaan iedereen aan de e-sigaret ging, want dan gaat er een klein gaatje in de begroting ontstaan.

Dus aan de ene kant is het goed dat er steeds meer mensen aan de e-sigaret gaan, maar aan de andere kant moet er een beetje aan de rem getrokken worden. En dat doe je natuurlijk met wat hulp van de media en wat achterlijke onderzoekers die gaan proberen om te kernsplitsen met een e-sigaret door er bijna het dubbele voltage doorheen te prakken van wat het ding normaal zou leveren. Dat zo'n beetje 45 seconden per ‘hijsje’ te doen (moet je eens proberen; 45 seconden inademen), en eens goed te meten wat je dan voor nasty zooi uit dat ding kunt trekken.

Even ter vergelijking; een kippetje in plaats van op de BBQ achter een Joint Strike Fighter grillen levert ook een zwartachtig resultaat, wat bij orale inname kankerverwekkend is, maar op basis daarvan stellen dat kip eten kankerverwekkend is zou denk ik toch wel wat hoongelach uit ons kip liefhebbende landje opleveren.

Zo geschiedde dus ook vanuit de dampwereld toen dit onderzoek werd gepubliceerd. Binnen 24 uur was er overal op internet gerectificeerd. Alleen onze geliefde Televaag, de hardste schreeuwerd, publiceerde dat natuurlijk niet, want stel je vóór dat je toegeeft dat je net vet uit je nek hebt geluld en daarmee schade hebt berokkend aan elke dampshop in NL. Daarbij, de regering mag dat ook, gezien de eerder dit jaar ingevoerde en ronduit achterlijke regelgeving. Dus waarom mag de Televaag dat niet nog even dunnetjes over doen? Nu denkt dus nog steeds half Nederland dat e-sigaretten levensgevaarlijk zijn en dat dampen wel 1500 keer slechter is als roken.

Maar goed, ik ga niet in de politiek, want in de tweede kamer mag je vast niet dampen: we gaan het hebben over de nieuwste techniek in de dampwereld. De TC, oftewel: Temperature Control. De fabrikanten hadden natuurlijk, net als de dampers die er wel eens last van hebben, allang uitgevogeld, dat er bij een dry-hit (hijs van je e-sigaret terwijl de vloeistof op is) wat ‘minder prettige’ stofjes vrijkomen waar je longetjes niet blij mee zijn. Ze hebben daarop de knappe koppen aan het werk gezet met als opdracht om iets te verzinnen om dit te gaan voorkomen, waarop men de Temperature Control chip heeft ontwikkeld, waarmee je de maximale temperatuur van de coil (het verdampings element in een e-sigaret) kan worden begrensd.

Nu waren er inmiddels al wat apparaten op de markt die deze techniek hadden, maar om de één of andere reden hadden veel daarvan eigenlijk wel iets tegen; falende chips, beroerde displays, of ze waren domweg aan de prijzige kant. De eerste, in mijn opinie, fatsoenlijke mod die TC had, was de YiHi SX mini. Een tof ding, maar redelijk aan de maat, en die aanschafprijs van net onder de 200 euro maakte hem wel gewild, maar niet bepaald toegankelijk voor het grote publiek. Inmiddels schrijdt de techniek uiteraard nog steeds met grote schreden voorwaarts, en net nu iedereen die dure SX mini bij elkaar had gespaard, komt Pioneer4You met de opvolger van de IPV Mini 2; de IPV D2.

E-sigaret: Pioneer4You IPV D2