Boek: Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Het is zomer aan het worden en dat betekent dat er een goede thriller moet zijn voor op het strand. Paula Hawkins doet een poging met Het meisje in de trein. De verteller blijkt namelijk de lezer misschien wel niet helemaal 100% de waarheid te vertellen. In het boek volgt de lezer Rachel, een vrouw die onlangs gescheiden is van haar man die vreemd is gegaan met Anna, een vrouw die Rachel dan ook zo snel mogelijk geëlimineerd wil hebben uit hun leven. Rachel neemt elke dag dezelfde trein naar Londen, om vervolgens op een bepaald punt van de reis het huis van de (zogenaamde) Jess en Jason te observeren. Wanneer zij echter iets in dit huis ziet gebeuren wat het daglicht niet kan verdragen, zet dit een serie van situaties in werking die tevens het daglicht niet kunnen verdragen en raakt Rachel verstrikt in een web van bedreiging en leugens.

Paula Hawkins begon haar loopbaan als journalist, nadat ze 15 jaar later haar eerste thriller schreef, in de vorm van The girl on the train. Met haar debuut weet ze een goede ronde te doen, want het boek staat al maanden in verschillende landen stijf bovenaan de bestsellerlijsten. Dit is te danken aan een aantal factoren: de realistische scènes, de setting (de buitenwijken van Londen spreken door de schrijfstijl van Hawkins heerlijk tot de verbeelding), en de personages die iedereen stiekem wel eens heeft meegemaakt of in de directe omgeving kent.

De plottwist is verfrissend, maar in de ogen van sommige mensen kan het ook een voorspelbare zijn. Personen die veel crimeseries kijken, kunnen de twist dus zomaar van mijlenver zien aankomen. Of dat erg is? Nee, want de opbouw er naar toe is prima in orde. En als dat werkt in de zomerzon, wat wil je dan nog meer?