Minions

Minions is precies wat er van een Despicable Me-spinoff mag worden verwacht: een film over Minions, vol Minions en met geen enkel gebrek aan Minions. En het is erg grappig, maar dat spreekt wellicht voor zich.

Hoewel de twee Despicable Me-films verhaalden over de meesterschurk Gru, waren het toch eigenlijk de kleine gele rakkertjes die de films zo populair maakten. Ze zorgden voor de komische noot in de achtergrond van de situatie, kwamen soms in de voorgrond terecht en in de tweede film was al meer ruimte vrijgemaakt om ze hun eigen podium te geven. Een eigen spin-off-film is daarom niet bepaald een verbazingwekkende volgende stap.

Minions

Het risico bij een dergelijke spin-off kan natuurlijk zijn dat sidekick-figuren misschien niet geschikt zijn om zelf een film te dragen, waardoor in dit geval Minions een mislukking zou worden. Wees gerust: dat is hier niet het geval. Hoewel het verhaal marginaal is, is het ruim voldoende om een film vol Minions-grappen op te bouwen.

Minions is feitelijk een prequel van Despicable Me: het begint te vertellen in de oertijd, toen de Minions voor het eerst op onze planeet ontstonden, en laat zien hoe ze door de jaren heen altijd hebben gezocht naar de 'big boss', een schurk om te dienen. Als ze hun baas verliezen, zoeken ze een nieuwe. Dat gaat zo een paar miljoen jaar door, tot de pilvormige grappenmakers de hoop opgeven en zich afzonderen in een koud hoekje van de planeet. Ze gaan voor zichzelf zorgen, bouwen een samenleving op en de schurken van de wereld zoeken het maar uit.

Maar dit levert langzamerhand een gemeenschap van depressieve Minions op en dus besluit Kevin, die gele met de bril, om op een missie te gaan: een nieuwe big boss zoeken. Hij weet Stuart en Bob te strikken om met hem mee te gaan en het gros van de film vertelt over hoe het drietal uiteindelijk Scarlet Overkill ontmoet, een rol gespeeld door Sandra Bullock. Zij is de grootste schurk ever, de eerste vrouwelijke superschurk en kan wel wat handlangers gebruiken.

Minions

Overkill, woonachtig in Londen, schakelt de Minions in om de kroon van Koningin Elizabeth te stelen en wil uiteindelijk de macht over het land grijpen. Het geeft de Minions ruimte om weer eens een schurkenplot te volgen en dat op een geheel eigen manier in te vullen. Maar terwijl dit verhaal zich afspeelt, kruipt het gevoel op dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat de Minions doen; grappig zijn ze toch wel. En dat is alles wat ze moeten zijn: het zijn geinige, vreemde, schattige, gele opdondertjes en die kunnen, hoewel ze voor schurken werken, geen vlieg kwaad doen. En dus is het, hoewel de verhaallijn van Scarlet Overkills machtsplot niet enorm boeiend is, een genot om naar ze te kijken.

Het enige nadeel aan de film is uitsluitend voorbehouden aan trailerfans: veel grappen uit de film waren al in de trailers te zien. Er valt nog meer dan genoeg te lachen om andere momenten, dus het is zeker niet het geval dat 'alle grappen in de trailer zaten', maar het gevoel van herhaling dient zich tijdens het kijken wel af en toe aan. Maar dat mag de pret niet drukken: jong en oud zal zich hoe dan ook vermaken tijdens deze film, die het grappigste argument is om sidekicks een spin-off te geven.