Concert: The Midnight Ghost Train - Leeuwarden, Poppodium Romein

Afgelopen donderdagavond stond het Poppodium Romein in Leeuwarden weer in het teken van de betere stonerrock en doomklanken. De uit Kansas afkomstige band The Midnight Ghost Train had een gaatje in hun drukke tourschema gevonden en kwam speciaal naar de Friese hoofdstad afgereisd voor een stomend concert.

The Midnight Ghost Train 2015

In 2013 hadden we voor het eerst kennis kunnen maken met The Midnight Ghost Train die toen optrad op het Into The Void-festival en het was dan ook een zeer aangename verrassing toen enkele maanden geleden via Facebook werd aangekondigd dat het trio weer naar de Friese hoofdstad zou komen voor een optreden. De avond begon met een erg leuk interview met zanger en gitarist Steve Moss. Voor de gelegenheid had ik mijn op het FOK!forum aangeschafte videocamera meegenomen omdat dit wel eens een gesprek zou kunnen worden waarvan ik wat meer pver wilde houden dan alleen wat aantekeningen op een stuk papier. Het resultaat van dat interview kun je dan ook onderaan deze review in een uncut versie bekijken.

De avond begon meteen verrassend zwaar en duister met het Groningse gezelschap Ortega. De band werd in 2007 opgericht en heeft sinds die tijd al een aantal zeer fraai uitgevoerde platen en cd's uitgebracht. Wat meteen opvalt zijn de lange ultratrage sludge- en doomcomposities, die ook nog eens naadloos in elkaar over lijken te gaan. Terwijl zanger en gitarist Richard Postma zijn teksten als een soort van doodsreutel in de microfoon braakt, zorgen hij en mede-gitarist Alex Loots voor overdonderende gitaarmuren, die op hun beurt weer aangevuld worden door het brute baswerk van Frank de Boer en de beukende drums van Sven Jurgens. Laatste tweetal kennen we natuurlijk ook van de band Menhir, die trouwens volgende week in Poppodium Asteriks in Leeuwarden te zien zullen zijn als voorprogramma van de groep Raketkanon.

Na het brute concert van Ortega was het tijd voor de mannen uit Kansas. The Midnight Ghost Train is een trio dat in de afgelopen jaren vooral naam wist te maken als een band met een uiterst energieke liveshow. De band speelt alsof elk optreden hun laatste optreden kan zijn en geeft zichzelf dan ook voor ongeveer 200 procent bij elk concert. Bij het optreden in Romein worden uiteraard veel liedjes gespeeld van het onlangs verschenen album Cold Was the Ground, maar daarnaast horen we ook het nodige werk van het titelloze debuutalbum en de epische opvolger Buffalo voorbij komen. In feite speelt de band gewoon ouderwetse rock-'n-roll met een snufje gospel en een stevige dosis blues, maar dan met de versterkers op 10, waardoor ook liefhebbers van ouderwetse hardrock en stonerrock het kunnen waarderen. Die waren dan ook in ruime mate aanwezig in de fijn volgelopen concertzaal.

Al met al kunnen we concluderen dat het wederom een zeer geslaagde avond is geworden. Na nog even handtekeningen bij de mannen te hebben gescoord op een foto, die ik eerder die dag had laten afdrukken bij een niet nader te noemen winkel waar ze ook verdomd lekkere rookworsten hebben, kwam er een einde aan een zeer geslaagde dag die nog lang in het geheugen zal blijven zitten. Mocht je zelf willen ervaren hoe goed The Midnight Ghost Train is dan kun je op 28 maart naar Little Devil in Tilburg (samen met Moosedriver) en/of een dag later in dB's in Utrecht (samen met Orange Maplewood, Udarnik en Sativa).