Dead or Alive 5 Last Round

Koei Tecmo is blijkbaar erg gehecht aan dit vijfde deel, want het is al de vierde 5-versie van de game. Eerst de normale Dead or Alive 5 voor consoles, later kwam de Plus-versie uit op PlayStation Vita met daaropvolgend weer de Ultimate-versie voor de consoles, maar blijkbaar was dat niet de meest ultieme vorm van het spel. De titel Dead or Alive 5: Last Round impliceert dat dit de laatste versie van de ondertussen reeks in een reeks is, maar het is niet de complete versie. Ondanks dat je meer kostuums dan een gemiddelde kledingwinkel bij elkaar hebt in het spel, zijn er alweer nieuwe pakjes te koop of zijn al aangekondigd, zoals de Senran Kagura-pakjes. Zucht, wanneer kunnen we een complete versie verwachten?

De Dead or Alive-franchise is vooral bekend van de twee overbekende pluspunten van de dames. Het is dan ook jammer dat dat gegeven de boventoon voert bij screenshots, terwijl er onder water een alleraardigst vechtsysteem ligt. Als nieuweling kun je simpelweg buttonbashen, en je beleeft er al lol aan. Wil je er meer tijd in stoppen, dan zijn er verschillende tutorials en trainingen, die je de basis of de specifieke details van de personages leren. Denk niet dat je er bent als je die doorlopen hebt, want echt goed worden betekent dat je het counter-systeem van buiten moet kennen. Dat wil zeggen: je moet aan de startanimatie van een beweging van de tegenstander zien wat er komen gaat en weten wat je ertegen kunt doen voordat diegene je te pakken heeft. Dit klinkt heftiger dan het is, want je hebt op zich best wat tijd om te beslissen hoe je gaat counteren. En dat is ook het fijne aan Dead or Alive 5: Last Round: het is prima oefenmateriaal om uiteindelijk over te stappen naar de complexere vechtspellen.

Dead or Alive 5: Last Round

Dit de eerste Dead or Alive die ook uitkomt voor de current-gen, dus Xbox One en PlayStation 4. De grootste problemen zijn vooral op Xbox One te vinden, met random crashes die je weer naar je dashboard laten vliegen. Er is een workaround, maar dat betekent dat je niet uitgedaagd kunt worden om online te spelen als je bezig bent met een singleplayer-modus. Gelukkig spelen wij de PlayStation 4-versie, die dat crashende probleem niet kent. Ook deze versie is niet bugvrij; het komt namelijk voor dat je opeens naar een eeuwigdurend laadscherm aan het kijken bent. Helaas staan daar geen van de dames op, maar is het een zwart scherm met ‘loading’ erop, dus heel veel lol beleef je daar niet aan.

Je zou verwachten dat de makers helemaal los zijn gegaan met de extra rekenkracht, maar grafisch gezien valt het wat tegen. Er wordt gezegd dat er een nieuwe engine is gebouwd, maar daar valt dus weinig van te zien. De belichting is mooier, de huid lijkt iets zachter, het zweet parelt over de huid, maar meer dan dat is het niet. De omgevingen hebben een minimale upgrade gehad en we hadden natuurlijk meer high-res textures en dergelijke mogen verwachten, maar dat is niet gebeurd. Dat is jammer, blijkbaar was het niet de moeite om echt een sterk verbeterde versie te maken voor de current-gens. Nu lijkt het alsof je een iets opgepoetste PlayStation 3-versie speelt, terwijl er zo veel meer van te maken valt. Het is alsof de ‘geheime’ boobie-setting, ‘OMG’ geheten, meer aandacht heeft gekregen dan de rest. De enige heel prettige upgrade is dat het spel vloeiend met 60 fps in Full HD te spelen is. Met ook de boobies die met 60 fps wel erg soepel bewegen in de OMG-setting.

Dead or Alive 5: Last Round

De verhaallijn in Dead or Alive 5: Last Round is exact hetzelfde gebleven, dus daar hoef je je niet druk om te maken, mocht je een eerdere Dead or Alive 5 hebben gespeeld. Het blijft een apart iets, met aparte dialogen, redenen om te vechten enzovoort. Het is al een stuk beter qua cutscenes dan bijvoorbeeld Street Fighter, waar het verhaal eenvoudigweg wordt gebracht met een plaatje, maar een samenhangender verhaal had wel gemogen. Mortal Kombat van 2011 en ook Injustice: Gods Among Us laten zien dat een fighter een tof verhaal kan hebben, en zeker ook leuk gebracht kan worden. Maar er zijn slechtere redenen om naar bijvoorbeeld het personage Kasumi te moeten kijken, dus we nemen het voor lief.

Naast het verhaal zijn er andere vrij standaard singleplayermodi, zoals time attack, survival, arcade en simpelweg versus, losse matches tegen wie dan ook. Deze zijn ook in tag teams te spelen, zodat je met een tweede personage als backup de arena ingaat. Genoeg te doen dus. En dat is maar goed ook, want wederom is het erg rustig qua publieke lobby's in de online modus. Ken je wat mensen die het spelen, dan is dat mooi meegenomen, want dan kun je waarschijnlijk ook in hun private lobby's uitgenodigd worden om online te knokken.

Dead or Alive 5: Last Round

Wat Koei Tecmo slim heeft gedaan is Dead or Alive 5: Core Fighters. Dit is geen nieuwe game, maar een gestripte (nee, niet zo) versie van het spel. Je krijgt maar enkele personages en daarmee kun je kijken of het spel wat voor je is. Het is dus een soort demo en mocht je willen, dan kun je deze upgraden naar de volledige versie, of alleen de personages en kostuums kopen die je wil hebben. Als je de volledige versie hebt, dan is de Store een zooitje, want bij de optie "DLC for full version" zie je eigenlijk alle downloads voor Core Fighter, die ook al ergens anders in het menu van de Store te vinden zijn. Geen idee wat daar mis is gegaan, maar goed. Dan kopen we toch helemaal niets?

Dead or Alive 5: Last Round is geen slecht spel, zeker als je het vijfde deel nog niet eerder gespeeld hebt, of als je geheel nieuw bent in het genre. Het probleem voor veteranen is dat er heel weinig aan gespijkerd is in de jaren en het spel nu grijze haren begint te vertonen, vooral als je wel een eerdere Dead or Alive 5 hebt gespeeld. De personages hebben geen persoonlijkheid, alleen maar rugpijn van het gewicht dat ze van voren moeten torsen. De spelmodi hebben een opfrisser nodig, er is ondertussen al bewezen dat er veel meer te doen is in een vechtspel. Waar andere fighters van kunnen leren zijn de goede tutorials en mogelijkheden om een personage te leren spelen. Maar Team Ninja moet nu eens gaan denken aan een echt nieuwe Dead or Alive-ervaring. We kennen deel 5 nu wel na vier delen, alleen dat al klinkt apart. De weinige veranderingen in de vier delen laten zien dat de makers echt een stapje terug moeten doen om eens te gaan kijken wat ze nu echt willen vernieuwen met de Dead or Alive-franchise. Al zal een beachvolleyball-spel best goed scoren, dat heeft het verleden al eens bewezen.

Pluspunten
Minpunten
  • Goede instapfighter met veel tutorials
  • Gratis versie om het te proberen
  • Tetten!
  • Heel weinig nieuws onder de zon
  • Store is een zooitje
  • Er zijn nog wat bugs
Gespeeld op PlayStation 4. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en eind maart op pc.