Ugly

Bij films uit India zullen de meeste mensen meteen aan de uiterst populaire Bollywood-producties denken. Van die ellenlange orgasmes van hallucinerende kleuren met een evenredige hoeveelheid muziek en dans. Met uitzondering van de film Slumdog Millionaire zullen de meeste Nederlandse filmkijkers waarschijnlijk dan ook geen grote titels uit de meest productieve filmscene ter wereld kunnen noemen. Dat men in India ook in staat is om geheel andere films te maken bewijst de succesvolle Indiase regisseur Anurag Kashyap met zijn zenuwslopende duistere thriller Ugly.

Ugly 1

Rahul (Rahul Bhat) is een gescheiden vader die denkt dat hij de kost kan verdienen als acteur en is al tijden op zoek naar zijn eerste filmrol. Als hij op zekere dag naar zijn vriend Chaitanya (Vineet Singh) gaat om materiaal op te halen voor een filmklus wordt zijn dochtertje ontvoerd. Als de mannen aangifte willen doen van de vermissing worden ze al snel zelf de verdachten in de ontvoeringszaak. Rahuls ex Shalini (Tejaswini Kolhapure) is namelijk getrouwd met politie-chef Shaumik Bose (Ronit Roy), die koste wat kost zijn stiefdochter terug wil vinden. Rahul weet, nadat hij eerst nog een enorm pak slaag heeft gehad van Bose, uit het politiebureau te ontsnappen en gaat zelf op zoek naar zijn dochtertje. Het is het begin van een slopende speurtocht waarbij veel van Rahuls vrienden zich van hun meest lelijke kant laten zien.

Ugly 2

Ugly is een film geworden die zijn titel zeker eer aandoet en die we gerust in hetzelfde rijtje durven te plaatsen als klassiekers van Martin Scorsese en David Fincher. Ugly speelt zich af in de door en door verrotte Indiase maatschappij waar de corruptie hoogtij viert en waarin we ook de meest vreemde figuren ontmoeten. Een grauwe maatschappij waarin geen plaats is voor emoties en waar mensen worden gestuurd door hun onbegrensde hebzucht. Een maatschappij waar op klaarlichte dag in een dichtbevolkte metropool een meisje uit een auto kan worden ontvoerd, zonder dat ook maar iemand daar iets van opmerkt. Daarbij wordt het verhaal zo mogelijk nog schrijnender als je beseft dat deze film ook nog eens op ware gebeurtenissen is gebaseerd.

Ugly 3

Met Ugly heeft de Indiase cineast een zeer indringende rolprent afgeleverd die zich laat bekijken als een grimmige neo noir. Kashyap maakte eerder al prachtige films zoals Black Friday (2004), Talaash en Gangs of Wasseypur (beide uit 2012) en ook Ugly mogen we tot zijn beste producties tot op heden rekenen. Een film die onomwonden wijze laat zien waar een mens toe in staat is als deze in een bepaalde situatie wordt gedwongen. Neem daarbij de zeer dominante soundtrack van Brian Oncomber en je weet dat je een zeer overtuigende thriller te pakken hebt, die mede door de totaal onbekende cast nog meer overtuigend in beeld wordt gebracht. Ben je wel een liefhebber van de films van cineasten zoals Martin Scorsese, David Lynch en de gebroeders Coen, dan is Ugly een absolute mustsee!