Lucy

Luc Besson is een Franse cineast die al sinds het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw naam heeft weten te maken bij filmliefhebbers met avontuurlijke actiefilms zoals Le Grand Bleu, Nikita, Léon en The Fifth Element. Met laatstgenoemde titel begaf de cineast zich voor het eerst in de wereld van de sciencefiction en leverde een zeer overtuigende en surrealistische thriller af. Hoog waren dan ook de verwachtingen toen bekend werd dat de filmmaker zich wederom zou gaan storten op een spetterende sciencefictionfilm. Het enige nadeel van hoge verwachtingen is dat het ook tegen kan vallen en dat gevoel krijgen we dan ook wel een beetje bij het bekijken van de film Lucy.

Lucy 03

In de film draait het om Lucy (Scarlett Johansson), een jonge meid die door omstandigheden in een drugssmokkelzaak wordt betrokken. Door middel van een operatie wordt er een voorraad experimentele synthetische drugs in haar lichaam verstopt die niet voor de buitenwereld te detecteren is. Het gaat echter helemaal mis als het meisje door een bewaker in haar maag wordt getrapt en de zak met drugs begint te lekken. Lucy bemerkt dat haar hersencapaciteit begint te groeien en ze beschikt opeens ook over bovenmenselijke krachten. Zo kan ze met haar gedachten voorwerpen en mensen verplaatsen en spreekt ze opeens ook de vreemdste talen.
Lucy is niet langer meer de doodsbange jonge vrouw maar transformeert tot een emotieloze en kille moordmachine die op alle gebieden haar tegenstanders meerdere stappen voor is met haar onbegrensde kennis.

Met het door hemzelf geschreven en geregisseerde Lucy probeerde cineast Luc Besson vernieuwend over te komen, maar eerlijk gezegd is hij daar niet helemaal in geslaagd met deze rolprent. Zo zien we aan het begin van de film regelmatig fragmenten door het beeld flitsen uit allerlei natuurdocumentaires waarmee de regisseur een beeld probeert te scheppen van het thema evolutie. Het doet in de verte wel een beetje denken aan Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, maar meer dan een slap aftreksel van dat meesterwerk zou ik het niet noemen. Besson wou met Lucy een serieus verhaal leveren maar gaat constant zwaar over de top in deze nogal warrige rolprent.

Lucy 02

Dat Scarlett Johansson zich wel weet te vermaken met een ongewone rol wisten we al toen we de actrice vorig jaar in Evakostuum zagen rondhuppelen in de surrealistische arthousefilm Under the Skin, die binnenkort ook beschikbaar is op blu-ray en dvd voor in je thuisbioscoop. Naast het feit dat het natuurlijk helemaal nergens op slaat dat een mens maar gebruik zou maken van tien procent van zijn of haar hersencapaciteit, vergaloppeert de cineast zich vooral op de laatste twintig minuten van de film. Als de hersencapaciteit van Lucy eenmaal op 100% procent draait, krijgen we namelijk zo'n enorme overdosis wazig spiritueel geleuter en oogverblindende CGI over ons heen gestort dat het verstand van de gemiddelde kijker inmiddels al op nul zal gaan staan. Daar kan zelfs de bekwame acteur Morgan Freeman weinig aan veranderen.

Lucy 01

Extra's:
Featurette: Cerebral capacity: The true science of Lucy (9.39 min)
Een leuke featurette waarin cast en crew van de film en wetenschappers ingaan op de wetenschappelijke kant van het verhaal.

Interview met regisseur Luc Besson & professor Yves Agid (7.53 min)

Featurette: Rue de Rivoli car chases (4.28 min)
Als het op spectaculair autorijden aankomt, is Besson een prima filmmaker. In deze featurette zien we hoe de achtervolging vanaf het storyboard van de regisseur evolueert naar de bewuste opname in de film. Heel erg leuk gedaan.

Featurette: The evolution of Lucy (16 min)
Een leuke blik achter de schermen bij de totstandkoming van Lucy. Vooral de manier waarop men de opname met de tollende kamer heeft gemaakt is zeer indrukwekkend.