Under the Dome (Seizoen 2)

Under the Dome is een serie die zich afspeelt in het Amerikaanse stadje Chester's Mill, dat op zekere dag onder een mysterieuze koepel terechtkomt. Wie zich buiten de koepel bevond, kon het stadje niet meer in en wie er al was, zat opgesloten. Niemand weet waarom de onzichtbare overdekking over de stad is gekomen en het duurt dan ook niet lang voordat er chaos uitbreekt. Terwijl het leger haar uiterste best doet om de stad te bereiken, gaan de inwoners van Chester's Mill zelf ook op onderzoek uit.

Under the Dome 201

Nu wil het toeval dat het stadje uit mensen bestaat die elk het nodige te verbergen hebben voor hun stadsgenoten. Zo is er Dale 'Barbie' Barbera (Mike Vogel), een man met een militaire achtergrond en een moord op zijn geweten, die door omstandigheden in het dorpje terecht is gekomen. Ook de blaaskaak Big Jim Rennie (Dean Norris), die denkt dat hij de baas van de stad is, maar die tegelijkertijd blind is voor de wandaden van zijn psychopatisch gestoorde zoon Junior (Alexander Koch), krijgt steeds meer macht in het afgesloten stadje. Journaliste Julia Shumway (Rachelle Lefevre) is ondertussen druk op zoek naar haar vermiste man Peter (R. Keith Harris), die verdween op de dag dat Barbie in Chester's Mill aankwam.

Na het spannende eerste seizoen van de serie, waarin we nader kennis konden maken met de bewoners van het Amerikaanse stadje, gaat het tweede seizoen van Under the Dome als een op hol geslagen achtbaan verder. Na een aantal gebeurtenissen in de doorzichtige koepel lijkt het ding op tilt te zijn geslagen. Zo zien we hoe de koepel opeens magnetisch lijkt te zijn geworden terwijl in een aantal andere episodes uit dit seizoen de halve bol steeds verder lijkt te gaan krimpen, waarbij ook het weer behoorlijk in de war raakt. Big Jim Rennie, die inmiddels grotendeels de touwtjes in handen heeft genomen, had aan het einde van het vorige seizoen een bovennatuurlijke ervaring waardoor hij een geheel nieuwe kijk op het hele gebeuren heeft gekregen. Of de rest van de inwoners daar even blij mee moeten zijn is maar de vraag.

Barbera, die aan het einde van het vorige seizoen bijna werd opgehangen, is nog steeds druk op zoek naar een uitweg om aan de alles afsluitende koepel te kunnen ontsnappen. Bij zijn onderzoek ontdekt hij dat de lokale kapper Lyle (Dwight Yoakam) een duister geheim te verbergen heeft, dat nog stamt uit de tijd voordat de koepel de stad afsloot van de buitenwereld. Alsof dit verhaal nog niet complex genoeg is, duikt in het tweede seizoen dan ook nog eens het mysterieuze tienermeisje Melanie Cross (Grace Victoria Cox) op, een gebeurtenis waar overigens ook niet iedereen even blij mee is. Under the Dome is een serie die er keer op keer in slaagt om elke episode af te sluiten met een kneiter van een cliffhanger waardoor je direct verder wilt kijken. Dat is vrij irritant als je dan elke keer een week moet wachten en daarom alleen al zijn we weer erg content met deze fraaie uitgave. Daarnaast kent de serie ook een zeer overtuigende cast, waarvan vooral Dean Norris, die velen ook kennen als Hank uit de serie Breaking Bad, in dit tweede seizoen de show weet te stelen.

Under the Dome 202

Waar het eerste seizoen van de serie nog was gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel Gevangen, zijn de scripts voor de afleveringen van het tweede seizoen specifiek geschreven voor deze serie. Dat de schrijver zijn goedkeuring daar aan gaf blijkt wel uit het feit dat de grootmeester zelf het scenario schreef voor Heads Will Roll, de eerste aflevering van het tweede seizoen. De mysterieuze koepel blijkt nog vele verrassingen voor de bewoners van Chester's Mill in petto te hebben en ook zien we een aantal verhaallijnen ontstaan die niemand had voorzien en die verder durven te gaan dan we ooit hadden kunnen denken. Uiteraard zitten we aan het einde van dit spannende seizoen weer met de nodige nieuwe vragen maar daar zullen we in het reeds bevestigde derde seizoen van Under The Dome wel weer meer duidelijkheid over te krijgen.

Extra's:
Inside Chester's Mill (39 min)
Een terugblik met de cast en crew op het eerste seizoen van de serie.
Reading From The Dome (7 min)
Stephen King leest een stuk van zijn script.
Filming The Season Premiere (18 min)
Een blik achter de schermen bij de opnames van de eerste aflevering van seizoen 2.
Stephen King and Season 2 (8.24 min)
Stephen King geeft duiding bij het tweede seizoen van Under the Dome.
Welcome Back To Chester's Mill (15.35 min)
Cast en crew blikken nogmaals terug op de gebeurtenissen uit het eerste seizoen.
A Journey Through Season 2 (24.11 min)
Een overzicht van de onverklaarbare zaken die zich afspelen in het tweede seizoen van Under The Dome.
The Transmedia World Of Under The Dome (7 min)
Een leuke featurette over de enige link die de bewoners van Chester's Mill hebben met de buitenwereld.
The Visual Effects Of Season 2 (8 min)
Een korte blik achter de schermen bij de special effects-afdeling van de serie.
Ready For Action: Tales From Under The Dome - Paintings By Jack Bender (2.40 min)
Een interview met kunstenaar Jack Bender, die de prachtige voorspellende schilderijen maakte voor de serie.
Ready For Action: Tales From Under The Dome - Creating Chester's Mill (3.45 min)
Een leuke featurette over de locaties waar de serie is opgenomen.
Gag Reel (3.38 min)
Bloopers, bloopers en nog meer bloopers. Altijd leuk om eens te zien.

Under the Dome 203

Conclusie: Een heerlijke serie die fijn wegkijkt en die bij liefhebbers van bovennatuurlijke sciencefiction en thrillers zeker in de smaak zal vallen. Ook kent de 4dvd-set van Under the Dome een fijne hoeveelheid bonusmateriaal en is daarmee een fijne aanvulling voor de verzamelaars van het betere werk van Stephen King.