Exodus: Gods and Kings

Regisseur Ridley Scott: de ene keer levert hij een meesterwerk af, de andere keer een ware stinker. Aan de positieve kant zijn daar Alien en Gladiator, maar aan de andere zijde vinden we Kingdom of Heaven en Prometheus. Exodus: Gods and Kings is met de scope van het verhaal wel een vertelling die aan Ridley Scott besteed is, maar haalt hij alles eruit wat erin zit?

Exodus screen 1

Exodus is een nieuwe vertelling van het Bijbelse verhaal over Ramses en Mozes en de reis die Mozes onderneemt om zijn volk te bevrijden van de slavernij onder het regime van Ramses. Nadat Ramses achter de waarheid over de afkomst van Mozes komt, ontstaat er een scheur in deze eens zo hechte broederschap. De tot dan toe ongelovige Mozes vindt zijn God en volgt hem. Alle bekende elementen van het verhaal komen terug, zoals de plagen van Egypte en het splijten van de oceaan.

De trailer beloofde al een hoop spektakel en de visuele belofte wordt volledig ingelost. Vooral het laatste uur overstelpt regisseur Ridley Scott het publiek met mooie beelden, onder andere met zijn interpretatie van de plagen. De achtervolging door de bergen richting de zee is ook een scène die niet snel van je netvlies gebrand zal worden. Mozes leidt hier 400.000 man over een smal bergpaadje, terwijl ze door duizend man ter paard worden achtervolgd. Dit leidt tot een confrontatie op de bodem van de zee, terwijl de zee zich langzaam gaat sluiten. Visueel overtreft dit Peter Jackson’s Battle of the Five Armies.

Exodus screen 2

Scott gaat voor een moderne hertelling van het verhaal. Waar dit een van oorsprong Bijbels verhaal is, wordt hier gekozen voor een geschiedkundige aanpak, alsof het echt plaats had kunnen vinden. Zo worden de plagen aan elkaar gelinkt als natuurverschijnsel, net zoals het splijten van de oceaan als een tsunami wordt weergegeven. Wel wordt er gerefereerd aan een God, maar de interpretatie hiervan wordt volledig overgelaten aan de kijker.

Toch hebben we hier niet met een nieuwe klassieker te maken. Het verhaal is in het begin flets en oninteressant. Zonder context wordt de kijker het eerste halfuur een web aan politieke intriges en achtergronden voorgeschoteld. En dat is heel vervelend om lekker in de film te komen. Pas vanaf de plagen begin je mee te leven met de personages.

Exodus screen 3

Zowel Christian Bale als Joel Edgerton weten te overtuigen als Mozes en Ramses, hoewel de capaciteiten van Bale verder reiken dan dit. Ze hadden hun broederlijke strijd meer dimensie kunnen geven als er meer achtergrond was geweest. Hun verleden blijft in de film te onduidelijk. Ander acteertalent wat in ruime mate aanwezig is, lijkt wel volledig aan de kant te worden gezet. Aaron Paul (Breaking Bad) wordt schandalig beperkt ingezet. En dan hebben we het nog niet over de rol van Sigourney Weaver, die eigenlijk enkel een veredelde cameo is.

Al met al een zeer geschikte film voor de kerstvakantie, voor de mensen die iets anders willen dan een franchise-reeks als The Hobbit of The Hunger Games. Het visuele aspect wint het van personages en verhaal, waardoor de film zal niet lang heugen maar wel een avondje prima filmvermaak biedt.