The Raid 2: Berandal

Na de bloedstollende gevechten die in The Raid moesten worden geleverd, had de tot op dat moment nog onervaren agent Rama (Iko Uwais) even het idee dat hij weer een normaal leven kon gaan leiden. Niets blijkt echter minder waar te zijn. Rama wordt gevraagd om in een misdaadbende te infiltreren om zo bewijzen te kunnen verzamelen tegen een corrupte politiecommissaris, maar heeft daar in eerste instantie geen oren naar. Dan verneemt hij dat een van de bendeleiders de moordenaar van zijn broer is en begint hij aan een lange en bloederige reis naar de top van de onderwereld waar schimmige figuren de touwtjes in handen denken te hebben.

The Raid 2 Berandal 1

Toen we hoorden dat er een vervolg zou komen op de explosieve actiefilm The Raid uit 2011 waren we als liefhebbers van bikkelharde knokfilms zeer aangenaam verrast en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor dit vervolg. Met The Raid had de nog jonge cineast Gareth Evans de lat meteen fijn hoog gelegd en we zaten dan ook in spanning af te wachten wat het tweede deel ons zou brengen. Nu is er in de filmwereld een ongeschreven regel dat een vervolgfilm meer in huis moet hebben om zijn voorganger te kunnen evenaren en wat dat betreft is Evans daar met Indonesische vlag en Schotse wimpel in geslaagd. Waar we in het eerste deel een nogal claustrofobisch verhaal kregen dat zich grotendeels in één gebouw afspeelde, kent The Raid 2: Berandal een veel breder verhaal.

The Raid 2 Berandal 2

Waar het eerste deel zich afspeelde in een wereld waar de armoede heerst, speelt het verhaal van The Raid 2 zich meer af in de gevestigde orde van Jakarta. Iko Uwais, die ooit door regisseur Evans werd ontdekt toen deze een documentaire aan het maken was over pencak silat, is weer goed op dreef als de jonge politieagent Rama, die zich door niets of niemand laat weerhouden om zijn doel te bereiken: het uit de weg ruimen van straattuig oftewel berandal en het uitschakelen van alle elementen die verantwoordelijk zijn voor de corruptie in het politieapparaat. In zijn eentje gaat Rama de strijd aan met door de wol geverfde bendeleden, wat uiteraard weer de nodige cinematisch prachtig vastgelegde gevechten oplevert. Want daar draait het toch echt wel om in deze wederom uiterst explosieve knokfilm, waarin de lichaamsdelen en bloedfonteinen weer veelvuldig door het beeld vliegen.

The Raid 2 Berandal 3

Met The Raid 2 heeft Gareth Evans wederom een film afgeleverd die in één adem met het betere werk van Chan-wook Park en Timo Tjahjanto genoemd mag worden. Twee en een half uur bruut beuken met knuppels, kapmessen, bezemstokken en klauwhamers. Zwaar verplichte kost voor iedereen die de eerste film ook kon waarderen! We wachten nu al vol spanning op het sluitstuk van deze nu al imponerende trilogie.