The Flowers of War

In Jin Líng Shí San Chai oftewel The Flowers of War zien we Christian Bale als John Miller, een Amerikaanse begrafenisondernemer die in het jaar 1937 in de Chinese stad Nanking is aangekomen om daar de voorbereidingen te treffen voor de begrafenis van een priester. Miller belandt echter ook in het midden van een net uitbrekende oorlog tussen China en Japan en het duurt dan ook niet lang voordat de avontuurlijke Amerikaan moet onderduiken om uit de klauwen van de sadistische Jappen te blijven. Miller besluit om zich voor te doen als priester en slaat met een groep hoeren en weeskinderen op de vlucht. Het is het begin van een zware reis waarbij de vluchtelingen op indringende wijze kennismaken met de wreedheid van de binnentrekkende Japanse legereenheden en hun op hardhandige wijze wordt geleerd wat termen als eer en opoffering inhouden.

The Flowers of War

Het is mij een beetje een raadsel waarom het zo lang moest duren voordat The Flowers of War in Nederland op blu-ray en dvd werd uitgebracht. The Flowers of War is namelijk een brute en bombastische oorlogsfilm die niet onderdoet voor films zoals Hei tai yang: Nan Jing da tu sha (1995), Nanjing! Nanjing! (2009) en John Rabe (2009). Net als in voorgenoemde titels draait het in The Flowers of War ook om een westerling die Chinese vluchtelingen probeert te helpen tijdens de bezetting van Nanking. The Flowers of War is een film van Zhang Yimou, een cineast die eerder naam wist te maken met pareltjes zoals zijn ijzersterke debuut Hong Gao Liang (Het Rode Korenveld) uit 1987 en avontuurlijke actiefilms als Ying Xiong (Hero) uit 2002 en Shi Mian Mai Fu (House of Flying Daggers) uit 2004. The Flowers of War staat te boek als de duurste film uit de geschiedenis van de Chinese filmindustrie en dat is dan ook zeer goed te zien in deze zeer indringende film, die op onverbloemde wijze de gruwelen van een oorlog laat zien.

The Flowers of War 2

Na de film Inseparable, met in de hoofdrol Kevin Spacey, is The Flowers of War de tweede Chinese film waarin een Amerikaan de hoofdrol te pakken heeft. In China was men in elk geval wel onder de indruk van de acteertalenten van Christian Bale, die op indrukwekkende wijze laat zien dat hij tot meer in staat is dan alleen de rol van een superheld in een vleermuispak. The Flowers of War zou alleen in China al meer dan 310 miljoen dollar in het kassalaatje brengen. Wat The Flowers of War ook een erg bijzondere film maakt, is de manier waarop gebruik wordt gemaakt van kleuren in de film. Zo zijn de beelden van de stad grauw en grijs terwijl de opnames in de oude kerk met haar glas-in-loodramen op kleurrijke wijze in beeld worden gebracht. De credits hiervoor gaan trouwens naar Xiaoding Zhao, de vaste cameraman van Zhang Yimou.

The Flowers of War 3

De bezetting van Nanking mogen we gerust een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis noemen en filmmaker Yimou schroomt ook niet om de Japanse agressie op expliciete wijze in beeld te brengen. The Flowers of War, gebaseerd op een boek van Geling Yan, geeft op zeer indringende wijze een beeld van de gruwelen die met een oorlog gepaard gaan. Liefhebbers van de betere oorlogsfilms mogen dit cineastische pareltje absoluut niet in hun verzameling laten ontbreken.