Atari: Game Over

Atari is een naam waar een generatie gamers mee is opgegroeid. Met de Atari 2600 en games zoals Pong, Adventure en Yars' Revenge ontstond in de jaren 80 een geheel nieuwe, innovatieve industrie waarin al snel honderden miljoenen dollars omgingen. Na jaren van miljoenenwinsten ging het fout: Atari ging ten onder, samen met de rest van de gamesindustrie, en haar toekomst werd in 1983 begraven in een vuilnisbelt in de woestijn. Lang gingen er verhalen rond dat er miljoenen cartridges zouden zijn begraven van E.T.: The Extra-Terrestrial, zogenaamd de slechtste game die ooit is gemaakt. Dertig jaar later arriveert Zak Penn met een team filmmakers van Microsoft Entertainment Studios bij diezelfde vuilnisbelt om de opgraving van de Atari-games bij te wonen en het vast te leggen voor de documentaire Atari: Game Over

Atari: Game Over

Wat spannend! Een documentaire van een uur over het opgraven van een berg troep, dat lijkt misschien wat vreemd. Toch is het zeker geen saaie documentaire. Sterker nog: het is een aanrader voor iedereen die enige interesse heeft in games en zeker voor de mensen die zijn opgegroeid met Atari. De documentaire volgt voornamelijk Howard Scott Warshaw, de maker van Yars' Revenge, Raiders of the Lost Ark en de befaamde E.T.: The Extra-Terrestrial. Hij kwam terecht bij Atari in 1981 en werd na de val van het bedrijf aangewezen als de man die de gamesindustrie in zijn eentje had verwoest. Hij biedt de kijker een glimps in het leven bij Atari en de unieke, haast bizarre sfeer die daar heerste. 

Atari: Game Over vertelt, met een dosis humor, van alles over Atari en staat zeker niet alleen stil bij de opgraving. De opgraving zelf speelt eigenlijk maar een kleine rol in de documentaire. Het blijft bij de detective-achtige manier waarop de locatie van de games is ontdekt en de hoogtepunten van de opgraving.

De schijnwerpers blijven gericht op games. Populaire games zoals Adventure, Yars' Revenge en Pong komen allemaal langs. Er wordt uitgelegd hoe ze werden gemaakt, hoe Atari overging van grote arcadekasten naar games die je thuis kon spelen en hoe ze überhaupt op de ideeën kwamen voor games. De games zien er nu niet meer zo indrukwekkend uit met wat pixels hier en daar, maar destijds was het een enorme prestatie. En wilde je altijd al weten wat die enge man in vredesnaam doet in E.T.? Dat wordt ook uitgelegd.

Atari: Game Over, Howard Scott Warshaw

De focus in de documentaire ligt, zoals eerder gezegd, sterk op Howard Scott Warshaw, hoe hij uiteindelijk aangewezen werd om in vijf weken tijd E.T. in elkaar te zetten en hoe hij daarna zijn carrière heeft proberen op te pakken nadat Atari was ingestort. Is E.T.: The Extra-Terrestrial daadwerkelijk de slechtste game ooit gemaakt? En kun je echt één persoon aanwijzen als 'schuldige' voor het instorten van een hele industrie? Waarom ging Atari daadwerkelijk ten onder? Deze vragen roept de documentaire op, maar gaat er eigenlijk verder niet op in. Dat is jammer, het had de documentaire interessanter kunnen maken. 

Naast Howard komen ook anderen aan het woord. Denk aan fans en gamers die in een rij staan om een vuilnisbelt binnen te mogen en een cameo van een erg bekende fantasyschrijver. Gamedesigner Mike Mika komt vaker in beeld en vertelt onder andere waarom mensen überhaupt de games zouden willen opgraven. Zo nu en dan zien we humoristische stukjes van de verschillende reizen die zij ondernemen naar Alamogordo, de stad waar de opgraving plaatsvind. Grappig, maar toch had ik liever wat diepgang gezien in het verhaal achter Atari en de problemen waar het ooit zo succesvolle bedrijf mee worstelde. 

Atari: Game Over, Mike Mika

Atari: Game Over is niet zozeer een documentaire over de opgraving van de 'verloren' games. Het is eerder een film die gemaakt is om de misconcepties rond Howard Scott Warshaw en E.T. voorgoed op te lossen, en om alles wat er is gebeurd eens te vertellen vanuit zijn oogpunt. Het is hem gelukt om binnen vijf weken tijd een game te maken en de keuze om het te doen heeft hem enorm veel moeilijkheden bezorgd. De documentaire draaft wat door op dit punt, maar een schouderklopje verdient hij in ieder geval wel. 

De documentaire is kort, interessant en bevat allerlei feitjes over Atari, de games en de mensen die hier aan mee hebben gewerkt. Dit wordt overgebracht op een leuke en soms humoristische manier. Voor Atari-fans en gamers is dit een aanrader. Op 20 november komt Atari: Game Over uit. De documentaire is dan gratis en exclusief te bekijken via Xbox Live voor Silver- en Goldabonnees, en Xbox Video.