Lumia 830

De Lumia 830 wordt gepresenteerd als een high-end telefoon voor een mid-range prijs. Is het de moeite waard om ernaar over te stappen?

Lumia 830

Als verstokte Android-gebruiker wilde ik weleens een Windows Phone proberen. FOK!ker StefanW heeft er eentje en die ziet er best leuk uit. Ik vergelijk de Lumia 830 voornamelijk met mijn Samsung Note 3. Dat is qua specificaties geen eerlijke vergelijking, maar de Lumia 830 heeft mij aangenaam verrast op heel veel punten.

Achterkant

De Lumia die ik mocht testen heeft een oranje achterkant. Je kan ook een andere kleur achterkant kiezen, zoals zwart, wit en groen. Het vastmaken van de achterkant voelt wel een beetje goedkoop aan. Er zijn heel veel tandjes die allemaal moeten happen en dat gaat niet zo makkelijk. Je kan er een SD-kaartje in proppen voor extra opslag, naast de 16 GB die je beschikbaar hebt.

E-mail

Het instellen is leuk en gemakkelijk. Een Windows-account is hierbij erg handig, maar als je Windows 8 gebruikt dan heb je dat sowieso al. De menu's zijn mooi en de kleuren spatten van het scherm. Deze uitdrukking wordt wel meer gebezigd maar is hier geheel en al op zijn plek. Dat maakt het extra vervelend dat de meeste menu’s in de applicaties van enige kleurvariatie verstoken blijven. Mijn e-mail is helemaal in zwart-wit, de lange lijst met telefooninstellingen is zwart-wit en ik kan mijn tegels niet eenvoudig de kleur geven die ik wens.

Lumia Help

Microsoft komt nieuwe gebruikers zoals ik tegemoet door meteen Internet Explorer op te starten en ‘Help en Tips’ te tonen voor de Windows Phone. Mocht je dat gemist hebben, dan staat er in je startscherm een app genaamd ‘Help en Tips’. Het overzetten van mijn contacten ging snel en eenvoudig via bluetooth.

Het scherm van de Lumia 830 is erg mooi. Het beeld is strak en je vinger glijdt lekkerder over het scherm dan bij de Samsung Galaxy Note 3. Het 5 inch ‘Gorilla Glass’-scherm heeft een resolutie van 1280 x 720. Helaas is de helderheid van het scherm niet traploos in te stellen. Je hebt alleen de keuze tussen Laag, Midden of Hoog. Laag is voor mij ruim voldoende om mee te werken. Ik had dus liever voor ’s nachts de optie ultra-laag gehad of meer eigen inbreng door een schuifje.

Lumia 830

Aan de zijkant zijn er meerdere knoppen. Volume harder en zachter, de aan-uitknop en de camera. Jawel, een aparte knop om meteen in cameramodus te gaan. Je weet pas dat je het hebt gemist als je het gebruikt. De camera is goed, mooi, strak, leuk en beter dan die van Samsung. Inzoomen gaat wat minder makkelijk, maar dat is zeer overkomelijk. De camera heeft 6,7 megapixels en filmt full HD met 30 fps.

Selfie

Ik hou niet van selfies. Niet om ernaar te kijken en niet om ze te maken. Lumia 830 heeft een selfie-app die wel heel erg leuk is. Ik schaam mij ergens een beetje om het te moeten toegeven, maar het is waar: ik maak veel selfies nu. Lumia gooit er filters overheen en kleedt het geheel leuk aan. Je wordt er geen Brad Pitt van, maar het is wel geinig. De Lumia 830 is uitgerust met een full HD 5 megapixel groothoekcamera van 2596 x 1948. Belachelijke overkill, maar wel vet.

Selfie magazine

Internet Explorer werkt als een tierelier op de Windows Phone! Ik vraag mij meteen af of ik deze trieste browser niet weer een kansje moet geven op mijn pc. Helaas is Bing even droevig als altijd. Onder aan het scherm is er een Terug-toets, een Start-toets en een Zoek-toets. Met de zoek-toets gebruik je Bing. Dat wil je dus niet. De resultaten zijn vaag en lijken volstrekt willekeurig geselecteerd.

Lumia 830 werkt soepel. Je eigen radiostation samenstellen en streamen, documenten openen en meerdere apps draaien: het gaat allemaal gesmeerd en vlot. Je begrijpt het concept bloatware op het Android-platform beter als je beseft dat de Lumia dit kan met een Snapdragon 400 en slechts 1GB RAM. De MixRadio-app is erg verrassend. Je selecteert een aantal van jouw favoriete bands en er wordt een constante muziekstream verzorgt met een aantal aanvullingen. Zo leerde ik nog wat andere leuke bands kennen. Met twee tikjes op het scherm haal je Lumia uit de standby-functie. Dan geeft ze meteen de naam van de band en het nummer weer.

Startscherm

De startknop met het Windows 8-logo is de meest gebruikte knop. Je komt hiermee het startscherm met de bekende tegeltjes van het Metro-design. De tegels kun je verplaatsen, groter en kleiner maken en instellen als een map. Elk tegeltje is eigenlijk meteen een widget en geeft, indien mogelijk, informatie weer. Dus mijn Nieuwstegel laat een foto zien en geeft de bijbehorende headline. Daaronder staat mijn Sporttegel die een foto en een headline toont. Elke 30 minuten wordt de informatie ververst. Je hebt dus een scherm waar in een laag tempo steeds iets op gebeurd. Het heeft op mij de invloed van een kabbelend beekje.

App Lijst

Zit je in een app en wil je eruit, dan kun je kort naar beneden swipen over het scherm. De app sluit dan. Je kan ook op de startknop drukken en je bent terug op het nest. Swipe naar rechts en je hebt de hele lijst apps op alfabetische volgorde. Uiteraard heb je daarmee na verloop van tijd veel apps openstaan. Als je de terugknop ingedrukt houdt, dan verschijnen alle openstaande apps op het scherm en kun je de apps die je niet meer nodig hebt sluiten.

Ik werd er steeds door verrast dat het een Microsoft-product is. De Games-tegel geeft meteen al je games weer en geeft suggesties voor meer spelletjes. Maar hier vond ik ook mijn Xbox-profiel met achievements. Logisch uiteraard, maar toch weer leuk om te zien. De integratie met OneDrive is vanzelfsprekend en Office werkt soepel. Je OneDrive krijgt 15 GB cloud-opslag bij je Windows Phone cadeau, altijd leuk.

Store

Het Windows Phone-platform staat niet bekend om een overdaad aan apps. Dat is ook een tekortkoming, maar er wordt stevig aan de weg getimmerd. De meeste bekende apps zijn er gewoon voor Windows Phone, al werken ze niet allemaal even goed. 9GAG bijvoorbeeld is nog in bèta en dat merk je constant. UPC Horizon is er nog niet voor Windows Phone en er zijn ook geen browsers met Silverlight, dus ik kan geen tv kijken op mijn mobiel. Een leuke uitzondering is Evernote. Deze app vind ik zelfs prettiger werken op de Lumia dan op het grotere scherm van mijn Note3.

De uitgevers van apps zetten ze niet even secuur over naar WP. Bij een aantal spelletjes worden de animaties versneld weergegeven. Dat is niet erg in spelletjes als Bubble Legend, maar een running game als Subway Surfers wordt zo onbedoeld een grote uitdaging.

Delen

Het grootste gemis in de Windows Phone is het niet eenvoudig kunnen delen van informatie binnen een app met sociale netwerken als WhatsApp, Telegram, Dropbox, Evernote en Google Plus. Er is standaard een keuze uit e-mail, Facebook, Flipboard, sms, OneNote en via NFC. Standaard staan MSN Sport en MSN Nieuws op je startscherm. Als je een leuk bericht ziet, dan kun je dat dus niet meteen op WhatsApp gooien. Nu kun je daar omheen werken door een RSS-reader te installeren die standaard de berichten in een browser opent. Dan kun je gewoon de url in de gewenste app droppen.

Dit geeft aan wat zo leuk is aan Windows Phone: het voelt aan als Linux van jaren terug. Het werkt goed en snel en is duidelijk de underdog. Als je iets wilt wat nog niet direct mogelijk is, dan moet je daar met een omweg heen. De kunst is de omweg zo kort mogelijk te maken, door een “tussen-app” te vinden die begin- en eindpunt met elkaar verbindt. Het Linux-gevoel blijkt ook uit het feit dat dit systeem draait zonder de processor veel te belasten.

Stand by

De Lumia’s staan erom bekend dat ze energiezuinig zijn. Dat is zeer zeker waar. Microsoft beweert dat je bijna 15 uur kan praten met de Lumia en 10 uur videootjes kan kijken. Mijn ervaring is dat je bij ‘normaal’ gebruik, dus niet overdadig gamen, je Lumia 48 uur lang kan gebruiken. Dit vond ik opvallend, gezien de hoeveelheid widgetgedragingen van de tegels in het startscherm. Als de Lumia op standby staat, dan toont deze nog even de tijd, datum en het aantal ongelezen nieuwe mailtjes. Maar als je de Lumia meer dan 24 uur aanhoudt, dan reageert hij wel wat langzamer. Een reboot lost dit weer op.

Stand by met Bing

Het vergrendelscherm kun je instellen hoe je wilt. Ik laat Bing steeds een andere achtergrond kiezen. Als je de Lumia 830 uit de standby-functie haalt, zegt hij even “Hervatten…”. Dat geeft volgens mij aan dat de telefoon in een slaapfunctie gaat.

Ik ben zeer tevreden met de Lumia 830. Het formaat is prima. De Lumia ligt lekker in de hand en is niet storend bij lopen of autorijden. Het scherm is scherp en fijn. Ondanks het gemis van een aantal apps, zal ik zeker een Windows Phone aanschaffen. Of het dan ook de Lumia 830 wordt, weet ik niet zeker. Ik zal de andere Lumia's ook even vast moeten houden.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Platform werkt heel intuitief…
  • Verwisselbare gekleurde achterkant…
  • Werkt soepel en snel
  • Heel energiezuinig
  • Goeie camerafunctionaliteit
  • Internet Explorer doet het eindelijk goed
  • Toffe MixRadio-app
  • Uitbreidbaar geheugen en verwisselbare batterij
  • Mooi scherp scherm
  • Goede integratie met Microsoft-account
  • Hele scherpe prijs
  • … maar het is toch even wennen
  • … die een beetje goedkoop aanvoelt
  • Niet alle apps in de Store
  • Niet alle apps werken even goed
  • Delen met sociale media soms lastig
  • Bing is nog steeds Bing
8,0