CD: Manu Armata - Surpass the Master

Manu Armata is een hardcoreband uit Harlingen die al sinds 2007 bestaat en die sinds die tijd een behoorlijke naam in de scene hebben weten te maken. Vier jaar nu hun eerste album No Victory Without Strife ligt hun nieuwste plaat Surpass the Master bij de betere platenwinkels in de schappen. Manu Armata is een band die ouderwetse hardcorepunk zonder fratsen maakt. Muzikaal gezien doet de groep regelmatig denken aan de legendarische hardcorebands uit de New York-scene uit de vroege jaren negentig van de vorige eeuw.

Manu Armata - Surpass the Master

Surpass the Master is het eerste album van Manu Armata dat op Beatdown Hardwear Records is uitgebracht. Naast de cd is het album ook uitgebracht op een viertal kleuren vinyl, waarvan vooral de zwaar gelimiteerde oranje en witte persing erg gewild zijn. Met hardcorepionier WD Glashouwer achter de knoppen werden in de Double Impact Studio een achttal explosieve brute stukken hardcore punk op de gevoelige band vastgelegd, waaronder een indrukwekkende cover van 25 Ta Life's 'Loyal To Da Grave'. Manu Armata levert van de fijne nummers die je na een paar keer luisteren ook goed mee kunt brullen en die bij een concert een flinke moshpit kunnen opleveren.

Ook treffen we op deze geluidsdrager fraaie gastbijdrages van bandleden van Cornered en Chelsea Smile, eveneens bands die geen onbekende meer zijn in de Nederlandse hardcore punkscene. In de beste hardcore traditie zijn de liedjes van Manu Armata nooit langer dan 2 minuten, met uitzondering van de laatste track 'Blinded', die dik 6 minuten duurt. Blinded sluit namelijk af met een indrukwekkend outro waarbij we de prachtige speech van Charlie Chaplin uit The Great Dictator te horen krijgen. Een speech met een inhoud, die tot op de dag van vandaag niets aan kracht heeft ingeboet.

Manu Armata is een band die er geheel in slaagt om haar live-geluid ook in de studio vast te leggen en levert daarmee een enorm eerlijk stuk muziek mee af. Ben je dus wel een liefhebber van de NYC-hardcoresound met een snufje metal, dan kunnen we je absoluut aanraden om deze plaat eens een luisterbeurt te geven.