Boek: Mocro Maffia - Wouter Laumans & Marijn Schrijver

Het is voor het publiek nog een vrij vaag begrip. De ''Marokkaanse'' tak van de onderwereld. Dat kan toch alleen maar over de straatschoffies gaan die op de hoek een beetje drugs staan te verkopen? Met deze vraag in het achterhoofd begonnen de schrijvers van Mocro Maffia aan hun avontuur: het ontdekken, onderzoeken en een boek schrijven over één van de snelst groeiende takken van georganiseerde misdaad, zowel in Nederland als buiten ons eigen land.

Het boek was nog geen week uit, of er was al een eerste koper voor de rechten om het verhaal dat Mocro Maffia vertelt. Laumans en Schrijver, beiden bekend als journalisten voor de Nieuwe Revu, konden het haast niet geloven. Ze hadden zojuist de rechten van hun boek verkocht aan het productiehuis van Najib Amhali en Ali B. Dat er dus een film gaat komen, is haast zeker. Maar is het dat waard?

Overigens zijn onlangs de figuren uit het misdaadavontuur van Mocro Maffia nog levendig en niet zo levendig in het nieuws gekomen, nadat bekend werd gemaakt dat naast de liquidatie van Gwennethe Martha nu ook zijn vrouw als doelwit was getroffen en doorzeefd was met kogels. Het verhaal lijkt niet te eindigen.

Mocro Maffia volgt insiders in de onderwereld en weet dit op een uiterst realistische manier te doen. Door te beginnen met het verhaal van Mr. Probz, die inmiddels bij iedereen bekend is geworden door zijn nummer Waves, wordt de lezer nog maar eens het verhaal ingetrokken. Laumans en Schrijver blijven door het hele boek door wel trouw aan hun journalistieke roots en onderzoeken zonder op het eerste gezicht een mening te geven. Dit doen ze op een haast filmachtige manier, waardoor het lijkt dat je als lezer zelf op de hoek van die Amsterdamse straat staat.

De katern in het midden van het boek is een eye-catcher, waarin alle hoofdrolspelers met naam en faam worden benoemd en ook de foto's van de criminelen worden geshowd. Ook zien we doorzeefde auto's en de daarbij horende krantenartikelen.

Het boek staat een flinke tijd in de boeken top 10 en dit zal ook nog wel even zo blijven. De hoofdreden hiervoor is jammer genoeg omdat het conflict dat beschreven wordt, nog lang niet over lijkt te zijn en nog elke week wel een keer of twee, drie in het nieuws verschijnt. Het boek kan dus gezien worden als een bron voor mensen die sensatie zoeken, maar is dat eigenlijk niet iets wat we allemaal willen als we een boek lezen of een film kijken? We willen vermaakt worden en dat doet Mocro Maffia op een uiterst goede manier.