CD: Erasure - The Violet Flame

Onlangs verscheen The Violet Flame, het 16e studioalbum van het Britse synthpopduo Erasure. De band, bestaande uit het duo Andy Bell en Vince Clarke, draait al een jaar of 29 mee in de muziekscene en was vooral in de tachtiger jaren erg populair in zowel hun thuisland als in vele andere landen. Net als bijvoorbeeld Bronski Beat, Right Said Fred, Pet Shop Boys en Culture Club is ook Erasure een band die erg geliefd is in de LGBT community. Zo had het duo wereldwijd meer dan 30 hitsingles en gingen de platen van Erasure meer dan 25 miljoen keer over de toonbank.

Erasure - The Violet Flame

Al bij het bekijken van het zuurstokroze hoesje met de gouden schedel weet je dat je een album met 'foute' muziek te pakken hebt. De muziek van Erasure kun je namelijk het beste omschrijven als melomane edelkitsch. De uiterst hitgevoelige liedjes van Erasure laten namelijk duidelijk het geluid van de tachtiger jaren horen, een tijdperk waarin new wave en electropop de toon aangeven in hitland. Met producer Richard X achter de knoppen en schuiven werden 10 tracks opgenomen met als resultaat een uiterst stabiel album. Ben je echter niet zo van de mierzoete synthpop dan kun je beter met een boog om deze release heen gaan.

Als er een ding is waar we niet omheen kunnen dan is het wel de positieve boodschap die achter dit poppy album schuilgaat. In een recent interview gaf Bell aan dat The Violet Flame symbool staat voor het vermogen om negatieve energie om te zetten in positieve energie en dat is een mooie gedachte in deze duistere tijden. The Violet Flame is dan ook een album geworden dat zowel liefhebbers van dancemuziek als popliefhebbers aan zal spreken. Fans van bijvoorbeeld het laatstverschenen album van Daft Punk zullen deze plaat ook zeker weten te waarderen.

Het toetsenwerk van Vince Clarke, die ooit zijn loopbaan begon in Depeche Mode om daarna de band Yazoo op te richten, is weer dik in orde en zanger Andy Bell lijkt beter bij stem dan ooit tevoren. Het enige kleine minpuntje aan dit album van Erasure is het feit dat de vlam al na zo'n dikke 37 minuten dooft.