Boek: Heavier Than Heaven: De biografie van Kurt Cobain

Het is dit jaar alweer twintig jaar geleden dat Nirvana's Kurt Cobain een einde aan zijn leven maakte. Uiteraard wordt er van deze gelegenheid gebruikgemaakt om flink te cashen. Zo verscheen 'Pennyroyal Tea' eindelijk op single en van journalist Charles R. Cross verscheen de Nederlandse vertaling van het boek Heavier Than Heaven: De biografie van Kurt Cobain. Nu zijn er al meerdere boeken over Cobain geschreven, maar zelden zo compleet als deze biografie.

Heavier Than Heaven

Cross is duidelijk een groot liefhebber van de band uit Seattle. Zo schreef hij eerder al de boeken Cobain Unseen (2008), Classic Rock Albums: Nirvana - Nevermind (2012) en Here We Are Now: The Lasting Impact of Kurt Cobain (2014). In Heavier Than Heaven, dat oorspronkelijk al in 2001 werd uitgebracht, lezen we het levensverhaal van een jonge muzikant die al op jonge leeftijd liet weten dat hij een beroemde artiest wilde zijn. Die wens ging in vervulling, maar Cobain maakte ook kennis met de andere kant van het sterrendom: drugsverslaving, vage roddels in de media en natuurlijk zijn veelbesproken relatie met Courtney Love.

Voor Heavier Than Heaven mocht Charles R. Cross gebruikmaken van de ongepubliceerde dagboeken van Kurt. Daarnaast had hij toegang tot meer dan 400 interviews met Nirvana en sprak hij met veel bekenden uit de omgeving van de zanger. De enigen die niet mee wilden doen aan deze biografie waren Cobains moeder en Nirvana-drummer Dave Grohl. Veel van de feiten uit dit boek kenden we natuurlijk al uit Michael Azerrads biografie Come As You Are, een boek dat door veel Nirvana-fans als ultieme biografie wordt gezien. Toch weet Heavier Than Heaven nog nieuwe anekdotes over het leven van de muzikant te vinden, waardoor Cross een nog completer boek aflevert dan Azerrad. Zo weten we nu dat het allereerste concert waar Cobain ooit bij was geen punkconcert was maar een optreden van Sammy Hagar in Seattle.

Enige minpuntje aan Heavier Than Heaven is het laatste deel van het verhaal, de periode vlak voor de plotselinge dood van de superster. Cross maakt hierbij net iets te veel gebruik van zijn fantasie, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Ook springt het verhaal van de hak op de tak en is zodoende voor een gemiddelde lezer soms moeilijk te volgen. Toch weet Cross met Heavier Than Heaven op onnavolgbare wijze een kijkje te geven in het leven van een muzikant die zich duidelijk geen raad wist met zijn plotselinge roem. Na de dood van Cobain waren er ook mensen die dachten dat het helemaal geen zelfdoding betrof, maar dat de muzikant vermoord was. Ook voor deze theorieën is er de nodige ruimte in dit zeer lijvige boek, dat bij liefhebbers van de grungeband uit Seattle niet in de boekenkast mag ontbreken.