Boek: Joop van Riessen - Gijzeling in de Jordaan

Op een steenworp afstand van het hoofdbureau van de Amsterdamse politie vindt een gijzeling plaats. Anne Kramer, chef Zware Criminaliteit denkt in eerste instantie nog aan een uit de hand gelopen overval, maar ontdekt al snel aanwijzingen die haar op andere gedachten brengen. Terwijl de minuten dreigend wegtikken, moet Kramer de levensbedreigende zaak zien op te lossen en krijgt daarbij ook nog eens te maken met een aantal andere onverwachte hindernissen.

Gijzeling in de Jordaan

Gijzeling in de Jordaan is het zesde boek in de populaire Anne Kramer-reeks van auteur Joop van Riessen. Van Riessen was tot een jaar of tien geleden nog hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en weet op onnavolgbare wijze zijn jarenlange ervaring om te zetten in uiterst spannende verhalen. Op zeer realistische wijze beschrijft Van Riessen de harde wereld van de criminaliteit waarin doorgewinterde criminelen op gewetenloze wijze hun zaken afhandelen.

Bij een boek over een Amsterdamse politieagent zullen velen aan de boeken van Baantjer denken. Waar de verhalen van Baantjer echter zo nu en dan erg oubollig en voorspelbaar zijn, hebben de verhalen van Van Riessen een stuk meer diepgang. Daarnaast spelen de avonturen van Anne Kramer zich in het heden af terwijl Baantjers schrijfsels, met wie Van Riessen nog op het bureau aan de Warmoesstraat heeft gewerkt, zich veelal in het verleden afspelen. De schrijfstijl van de auteur leest gemakkelijk weg en het zou mij dan eerlijk gezegd ook niks verbazen dat hier nog wel een keer een serie of film van wordt gemaakt.

Wat Gijzeling in de Jordaan zo sterk maakt, zijn de onverwachte wendingen in het verrassend spannende verhaal. Hierdoor krijg je wel de neiging om door te willen lezen en dan is een beetje doorgewinterde lezer wel in een paar dagen door de 256 bladzijden heen. Als zelfs ervaringsdeskundigen zoals Peter R. de Vries, John van den Heuvel en Bart Middelburg van het boek kunnen genieten, zegt dat genoeg over het realistische gehalte van het verhaal. Een absolute aanrader voor liefhebbers van thrillers op Nederlandse grond.