Mary Poppins

Mary Poppins! Een uitspraak die mensen, 50 jaar na het verschijnen van deze klassieker, direct associeren met liedjes als Spoonful of SugarChim Chim Cher-Ee en natuurlijk Supercalifragilisticexpialidocious. Disney heeft de film dit jaar voor het eerst op Blu-ray uitgegeven en dat moeten we natuurlijk even bekijken.

Mary Poppins bluray cover

Mary Poppins gaat over de familie Banks en hoe Mary Poppins het kindermeisje wordt van de, toch wel, ietwat opstandige kinderen. Zij neemt ze echter mee op pad door de straten van Londen, en samen beleven ze magische avonturen. Ook heeft Mary een onverwachte uitwerking op de andere mensen om haar heen.

Hoewel de film 50 jaar oud is, boet de film niks aan haar kracht in. Tuurlijk is het zoetsappig en lieflijk, maar dit is juist de charme van de film. Er zal niemand zijn die na het kijken van de film het deuntje van Chim Chim Cher-Ee niet een keer of twee, onoplettend, loopt te neuriën. Bovendien is de film echt ontzettend knap gemaakt en was Disney zijn tijd ver vooruit. Er zitten hele knappe effecten in die het sprookje compleet maken. Bij een aantal zaken is het nu wel duidelijk welke techniek is toegepast, maar toch weet Disney nu, in 2014, nog een aantal keer te verrassen. Mary Poppins blijft actueel en het opnieuw uitbrengen is dus verantwoord.

Mary Poppins screen 1

En hoe komt dit thuis over op Blu-ray? De film ziet er uitstekend uit. De film staat er in een 1:66:1 verhouding op, wat betekent dat je aan de zijkanten van je TV hele kleine balken overhoudt. Verder is ieder shot haarscherp geactualiseerd naar onze periode, op een aantal uitzonderingen na. Wat door de scherpte wel opvalt, zijn sommige effecten. Zo is een aantal keer goed te zien dat er blue screen-techniek is toegepast. De schijf bevat voor de film een DTS-HD HR 5.1 soundtrack voor de Engelse taal, en een Dolby Digital 5.1 voor de Nederlandse kijkers. De Engelse track klinkt zo goed als mogelijk. Duidelijk is te horen dat het om een oudere film gaat, maar dat is bij deze film geen probleem.

Verder zit de disc ook tjokvol met extra's. Helaas zijn deze niet allemaal even interessant. Uiteraard is er een promotionele feauturette over Saving Mr Banks, de film die afgelopen december in de bioscopen verscheen en het verhaal achter het maken van de film vertelt. Tevens wordt er een uitgebreide sectie besteed aan de Broadway-musical. Deze geeft wel aan dat er veel is samengewerkt met de originele componisten van de film (de gebroeders Sherman) maar het voelt meer als een promotie. Interessanter zijn de historische beelden van de première in het Chinese Theatre in Los Angeles en het feest na afloop. Gelukkig ontbreekt een documentaire waarbij de cast opnieuw de plaats van de set bekijkt en herinneringen ophaalt niet. Tot slot is er een korte film aanwezig, waarin Julie Andrews opnieuw schittert en ze door de krijttekeningen spreken om te belanden in een fantasiewereld. Uiteraard zijn een aantal liedjes ook in een karaoke-versie op de disc gezet. 

Mary Poppins screen 2

Al met al een must-buy voor liefhebbers van Disney, en filmklassiekers in het algemeen. Vergezeld met een aantal leuke extra's kan je een leuk avondje terug dromen naar lang vervlogen tijden.