Boek: Mr. Mercedes - Stephen King

Cover Mr. Mercedes

Stephen King is lekker bezig. Na Dr. Sleep, het vervolg op The Shining, verscheen begin deze maand Mr. Mercedes. Het detectivedebuut van The King of Horror is er een in de klassieke zin van het woord: een gepensioneerde rechercheur slijt zijn dagen hangend voor de tv. Hoewel hij een succesvolle carrière heeft gehad, knaagt het dat hij de zaak van Mr. Mercedes nooit heeft kunnen oplossen. Hij ziet het allemaal niet meer zo zitten en heeft meerdere keren overwogen er een einde aan te maken. Totdat hij wordt uitgedaagd.

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing raast een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, velen raken gewond. De moordenaar ontsnapt. Mr. Mercedes is geboren.

Maanden later valt er bij Bill Hodges een dikke envelop op de deurmat. Hij schrikt als hij in de linkerbovenhoek een lachend gezicht ziet staan. Het gezicht herinnert hem aan een zaak die hij als rechercheur nooit heeft kunnen oplossen. Snel scheurt hij de brief open. Inderdaad. Het blijkt een krankzinnige brief te zijn van Mr. Mercedes, waarin hij dreigt met nog een duivelse aanval. Hodges ontwaakt uit zijn depressieve en wezenloze toestand, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen. Zo wordt de toon gezet voor een ijzerspannende thriller.

Brief van Mr. Mercedes aan Hodges

De eerste gebeurtenis, het inrijden op de groep wachtende mensen, wordt redelijk simplistisch beschreven; dat had van mij best iets plastischer en gruwelijker gemogen. De opbouw van het verhaal verloopt rustig, de hoofdpersonages worden uitgebreid beschreven, zoals we dit van King kennen. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Vanuit het perspectief van rechercheur Hodges en dat van Mr. Mercedes. King kruipt dus in de geest van de moordenaar. Je komt te weten hoe hij leeft en waar hij zijn zieke ideeën vandaan haalt.

Mede door de humor en geinige bijpersonages leest het boek erg fijn weg. Het wordt echter pas echt spannend op ongeveer drie kwart van het boek. Dan kun je het boek echt niet meer wegleggen, je moet gewoon weten tot welke climax de langzame opbouw zal leiden. Zullen Hodges en zijn aspirant-rechercheurs erin slagen om Mr. Mercedes op tijd te stoppen? Met deze race-tegen-de-klok-thriller bewijst Stephen King wederom dat hij een van de beste verhalenvertellers is van zijn tijd.

Het einde van het verhaal laat ruimte voor een vervolg. En dat komt er ook! Stephen King himself heeft dit via Twitter laten weten. Finders Keepers, het tweede deel van wat een trilogie moet gaan worden, verschijnt ergens in 2015.

Mr. Tasty

Achterflap van het boek