Bound By Flame

Soms word je van games niet vrolijk en Bound By Flame is zo’n game. Op papier heeft het spel alle potentie om een goede game te worden. Het faalt echter op alle fronten en blinkt nergens in uit. En zelfs dat is zacht uitgedrukt.

bound

Vandaag speel je met Vulcan, die ik al snel Dick noemde. Dat bleek achteraf een behoorlijke goede keuze, want Vulcan is ook een lul. Hij behoort tot het laatste groepje mensen die het op moeten nemen tegen de Necromantic Ice Lords en hun leger van ondoden. Gelukkig waren de schrijvers van dit verhaal zo creatief om ze Deadwalkers te noemen. Vet origineel en zo. Later in het spel wordt Vulcan bezeten door een vuurdemon, waardoor hij er extra vuurkrachten bij krijgt. Vandaar de naam van het spel. Deze demon zorgt ervoor dat Vulcan een klootzak wordt tegen andere mensen en daar komt het moralistische element in de game. Ben je lullig tegen andere mensen, dan limiteert het je in de opties tegen NPC’s. Ben je aardig tegen ze, dan gaan ze samen met je mee vechten tegen de lopende doden.

 

In Bound By Flame draait het om vechten. Zoals een volwaardige RPG heb je drie skilltrees, namelijk de Warrior, Ranger en Pyromancer. Oftewel met je lange zwaard langzaam vechten, snel met korte zwaardjes vechten en magie. Je kan tijdens gevechten tussen de Warrior en Ranger-skills kiezen en magie kan je altijd gebruiken. Bound By Flame is niet bepaald een domme hack en slasher. Timing is alles, want als je dom blijft hakken, dan haal je het niet. Alleen voelt het aan alsof je met het debiele broertje van Dark Souls zit te spelen. Kijk, dat een game moeilijk is, dat is prima. Maar dat je binnen een uur 20 keer dood gaat en dat je dan een eind terug in het spel wordt gezet, waardoor je al je gear en loot verliest, dat is tot daar aan toe. Waar mijn pik echter van afsterft is dat je anno 2014 NIET DE CUTSCENES KAN SKIPPEN.

Daarnaast is er nog veel meer structureel fout in deze game. Neem nou de ingesproken stemmen, die passen niet bij de personages en het lijkt alsof deze zijn ingesproken door een computer. Daarbij heeft niemand gekeken of de lipsync een beetje in orde was. Soms is het zo onduidelijk dat ik minder moeite met het verstaan van Roy Donders had dan met de personages in de game. Dit alles nodigt niet echt uit om je te verdiepen in het verhaal. Het battlesysteem is, zoals eerder gezegd, prima, maar zodra je wegrent van de tegenstanders en je komt terug, dan is hun healthbalk weer vol. De graphics zijn totaal niet next-gen, het ziet er hier en behoorlijk karig en kartelig uit in een wereld die toch al leeg aanvoelt. Er lopen gewoon te weinig personages rond en als ze al wat doen, dan staan ze een beetje te waggelen op hun benen. Plus het feit dat er in de meeste gebieden maar een handjevol soorten vijanden rondloopt. Dit maakt het allemaal veel vervelender dan dat het had hoeven zijn.

Nou is het niet allemaal kommer en kwel. Je kan kiezen tussen een manwijfje en een tomboy in het begin van de game. Verder was ik gecharmeerd van hoe de landkaart in beeld werd gebracht. Je kan kiezen tussen een grote map overlay terwijl je rondrent of een klein mapje waarop je kan zien waar je bent en waar je naartoe kijkt. Je kan de tutorial skippen, wat je ook niet vaak ziet. Gelukkig gaat de achtergrondmuziek niet vervelen, dus dat is ook een pluspunt. Het craften van je eigen gear is inderdaad leuker dan het vinden van loot in bijvoorbeeld Diablo 3. Het zorgt er ook voor dat je niet continu naar een verkoopmannetje moet om wat in te slaan, wat de snelheid van het spel ten goede komt.

Het is eigenlijk diep triest dat ik als positieve punt moet benoemen dat ik de overlay van de map goed vind. Ik heb echt moeten zoeken naar positieve punten, want Bound By Flame is niet in zijn geheel slecht. De game heeft gewoon alle RPG elementen die nodig zijn om een degelijke RPG te maken, maar blinkt nergens in uit. Daarom kan ik Bound by Flame alleen aanraden aan echte hardcore RPG fanaten die zich over de bovenstaande punten voor lief kunnen nemen. De rest van de gamers kan beter met een grote boog om deze game heen lopen en zich vermaken met het doen van hun belastingaangifte.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Craftsysteem is aardig - Saai verhaal 4
+ Diehards kunnen los gaan op het vechtsysteem - Vechten niet voor iedereen weggelegd 
 + Map - Skilltree onnodig

Gespeeld op PlayStation 4, ook beschikbaar voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.