Blu-ray: Die Chroniken Des Adolf Hitler

In Die Chroniken Des Adolf Hitler zien we het levensverhaal van één van de meest gehate mensen uit de 20e eeuw. Een man die in eerste instantie werd aangezien voor een nietsnut die ongevaarlijk was voor de gevestigde orde. Toch zou de Oostenrijker in korte tijd uitgroeien tot de leider van een land dat net bijgekomen was van de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waarin ook de jonge Adolf had meegevochten tot hij na een verwonding aan zijn oog het front mocht verlaten.

Die Chroniken Des Adolf Hitler

Over de jeugd van Hitler wordt maar weinig gezegd in Die Chroniken Des Adolf Hitler. De documentaire begint dan ook waar de Eerste Wereldoorlog net geëindigd is. Met stokoud archiefmateriaal zien we hoe Hitler na een mislukte staatsgreep achter de tralies verdwijnt in Landsberg. Daar schrijft hij het boek Mein Kampf, dat tot de dag van vandaag nog steeds erg gewild is in bepaalde dubieuze kringen. In die tijd was er niemand die ook maar enige interesse in het zwaarlijvige boek toonde, maar binnen een paar jaar zou het als een politiek pamflet gebruikt worden.

Duitsland zat in een crisis en men was doodsbenauwd dat de communisten het roer over zouden nemen. Dat was koren op de molen van Hitler die na het overlijden van Von Hindenburg in 1934 geen tegenstanders meer had. Ondertussen kreeg de NSDAP veel steun en begon Hitler aan zijn missie met het innemen van Oostenrijk. Het was het begin van een periode die zou uitgroeien tot de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin vele miljoenen mensen om het leven zouden komen.

Die Chroniken Des Adolf Hitler 1

Die Chroniken Des Adolf Hitler is een lijvig document dat elke middelbare school eigenlijk verplicht in hun geschiedenislessen zouden moeten vertonen. Veel jongeren hebben namelijk geen enkel benul wat er zich allemaal af heeft gespeeld in de eerste helft van de vorige eeuw. Daarnaast zien we veel overeenkomsten tussen de situatie in 1938 in Sudetenland - waar een dictator een land inneemt maar ondertussen bleef roepen dat er niets aan de hand was - en de huidige situatie op de Krim. In veel landen in Europa zien we eveneens hoe het nationalisme weer in opkomst is en ook dat is iets wat we een kleine 100 jaar geleden ook al eens zagen gebeuren.

De Spaans-Amerikaanse filosoof en schrijver George Santayana zei het al in 1905: "Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen". Hitler bewees dat al door de strijd aan te gaan met de machtige Sovjet Unie. Laten we hopen dat de leiders van de 21e eeuw hun verstand beter gebruiken.

Die Chroniken Des Adolf Hitler 2

Voor FOK!film kregen we een recensie-exemplaar van Die Chroniken Des Adolf Hitler op Blu-ray, maar in het geval van deze documentaire kun je evengoed de dvd-versie aanschaffen. Het is voornamelijk archiefmateriaal uit een tijdperk dat er nog geen mens was die maar enigszins een idee had van HD-opnames en zodoende zien we veel korrelige beelden uit een lang verleden. Die Chroniken Des Adolf Hitler is 208 minuten 'genieten' van unieke beelden uit één van de donkerste periodes uit de geschiedenis van Duitsland. Een tijdperk dat we nooit en te nimmer mogen vergeten!