Boek :Patrick Ness - Lawaai dat nooit stopt

In dit derde en laatste deel van de Chaos-trilogie wordt de Nieuwe Wereld verscheurd door oorlog. Het Antwoord komt van de ene kant opzetten, aan de andere kant verschijnt een enorm Spakkelleger, en de Burgemeester zit er met z'n troepen tussenin. Het is aan Todd en Viola om te voorkomen dat het uitloopt op genocide.

Wat gold voor de eerdere delen, geldt ook hier weer: de Herrie is goed uitgewerkt, de setting is effectief en schrijver Patrick Ness maakt gretig gebruik – soms bijna misbruik – van cliffhangers. In tegenstelling tot het eerste boek, is dit minder goed als stand-alone te lezen. Je begint er best pas aan als je de andere twee boeken in de serie gelezen hebt.

Het verhaal van 'Lawaai dat nooit stopt' is op punten erg zwaar, rauw en volwassen. Een veldslag wordt beschreven in zo'n detail als menig schrijver voor volwassenen nog niet aan zou durven. Denk aan gorgelgeluiden uit weggeslagen kelen en nasmeulende lijken.

De waarschijnlijkheid van sommige gebeurtenissen is soms erg laag. Bij tijd en wijlen vraag je je wel eens af of het niet allemaal iets te toevallig is. Het einde is, afhankelijk van hoe snel je tevreden bent, een grote verrassing of een flinke tegenvaller. Persoonlijk vond ik het een beetje slap.

Uiteindelijk is het wel een aardig boek. Als je de eerste twee boeken uit de serie hebt gelezen, is het geen slecht idee om ook deze ter hand te nemen.