Boek: Terry Hayes - Ik ben Pelgrim

Ik ben Pelgrim wordt gebracht als dé thriller van het jaar. Nu is 2014 nog maar net anderhalve maand bezig, dus dan is dat wel een hele grote bewering. Kan Terry Hayes dit ook daadwerkelijk waarmaken?

De Pelgrim is een voormalig geheim agent die voor een Amerikaanse organisatie heeft gewerkt die nog geheimzinniger was dan de echte NSA ooit was. Tijdens zijn avonturen heeft hij veel kennis opgedaan die hij in een anoniem geschreven boek gestopt heeft. In zijn gewone leven wordt hij geconfronteerd met een zaak waarbij het er wel heel erg op lijkt dat de moordenaar zijn boek zeer goed doorgenomen heeft.

Terwijl hij hiermee bezig is, wordt hij door de president van de Verenigde Staten van Amerika gevraagd om op jacht te gaan naar een terrorist die de gehele bevolking van het land uit wil moorden. Gedurende het verhaal vertelt de Pelgrim wat hij in het verleden gedaan heeft. Uiteindelijk komen de verhalen bij elkaar uit en blijkt alles met elkaar verbonden te zijn.

Hoewel Terry Hayes ooit begon als journalist, raakte hij New York geïnspireerd door George Miller, die toentertijd bezig was met het schrijven van het script van Mad Max. Miller had blijkbaar vertrouwen in de capaciteiten van Hayes, want hij liet hem meeschrijven aan het script van Mad Max 2. Het wereldwijde succes van deze film lag aan de start van Hayes' Hollywoodcarrière (als scriptschrijver). Later schreef hij nog mee aan scripts voor diverse films en tv-series en werd hij ook actief als producer..

De verhaallijn lijkt simpeler dan hij is en zit uitstekend in elkaar. Dit is iets wat je ook wel mag verwachten van iemand die voor meerdere Hollywoodfilms het script heeft geschreven. Natuurlijk is het hier en daar wat voorspelbaar, maar de personages zitten uitstekend in elkaar en je denkt de mensen echt te leren kennen. Over het geheel genomen leest Ik ben Pelgrim heerlijk en het is lastig om het boek weg te leggen. De verbindingen tussen alle gebeurtenissen worden uitstekend gelegd in een fijn lezende schrijfstijl.