Boek Jacob Vis - De Zwarte Duivel

De zwarte duivel is het nieuwste boek van thrillerschrijver Jacob Vis. Hij heeft de geheimzinnige verhalen over Het Ronde Huis in Nunspeet als basis genomen om daar een tweetal spannende verhaallijnen over te schrijven. Afgewisseld worden gebeurtenissen uit 1913 en uit 2013 op een spannende manier verteld. Het is een beetje net als bij Asterix: in de kern zijn het bestaande verhalen die op forums als het onze rondgaan, in feite is het echter complete fictie.

Het verhaal uit 1913 gaat over de seksuele uitspattingen met koninklijke deelnemers, die zich in de bossen van het arme en eenvoudige Nunspeet zouden hebben afgespeeld. Centraal staan daarbij de familie Jonker, een gezin van houtskoolbranders, en de beruchte bewoner van Het Ronde Huis genaamd Frank van Vliet. De auteur neemt je mee in een bizarre wereld waar de gebeurtenissen vrij aangrijpend en expliciet worden beschreven. Gebeurtenissen van moord en prostitutie wisselen af met verhalen van liefde en genegenheid.

Het verhaal in 2013 vangt aan als bij de rododendronvijver achter het Ronde Huis een onthoofd vrouwenlichaam wordt gevonden. Wat begint met een huwelijksaanzoek eindigt in een speurtocht naar gevaarlijke daders die onder andere gaat naar Oost-Europa. Ook hier worden gebeurtenissen gedetailleerd beschreven, vaak bloedstollend maar soms ook wel wat gekunsteld en toevallig.

Als je de verhalen van Het Ronde Huis kent, zie je het plot al aankomen voordat je het boek open hebt geslagen. Frank van Vliet en zijn familie worden in dit boek als gewetenloze criminelen neergezet. Jammer dat daarmee de indruk ontstaat dat er iets van de verhalen over Frank van Vloten, de echte bewoner van het Ronde Huis, echt gebeurd is. Dat de historische context niet altijd even juist lijkt te zijn maakt voor het verhaal niet uit. Het zijn vooral de bizarre gebeurtenissen die het verhaal spannend maken. Vis weet de beide verhaallijnen goed op te bouwen en tot een verrassende ontknoping te brengen en de lezer ook in de aanloop daarnaartoe soms op een dwaalspoor te zetten. Jacob Vis heeft het zo geschreven dat je het in een adem uit wil lezen. Het is een spannend boek geworden over een bizarre reeks complotverhalen. Pure fictie, dat wel!

Submitter: Gerhardius