Breaking Bad (Seizoen 1 - 5)

Afgelopen september kwam er een einde aan de Amerikaanse top-serie Breaking Bad. Voor alle liefhebbers met ontwenningsverschijnselen is er nu een prachtige verzamelbox verschenen, waarin we bijna de complete serie tegenkomen op 18 dvd's. Natuurlijk waren er de laatste jaren veel goede series op de televisie te zien, toch zijn er maar weinig die deze constante kwaliteit zo goed vast weten te houden als deze serie. Breaking Bad wist in de afgelopen vijf jaren een trouwe schare aan fans op te bouwen en werd op de gezaghebbende website Metacritic zelfs beloond met een score van 99, een monsterscore die nog nooit eerder door enige andere tv-serie werd gehaald. Aangezien de VPRO het komende voorjaar de laatste acht afleveringen pas op de televisie uit gaat zenden, ligt er nu een nog net niet complete verzamelbox in de winkels.

De Breaking Bad verzamelbox

In de serie van Vince Gilligan draait het om Walter White (Bryan Cranston), een onopvallende scheikundeleraar, die op zekere dag te horen krijgt dat hij een terminale vorm van kanker heeft. Walter wil er echter voor zorgen dat zijn vrouw Skyler (Anna Gunn) en hun 17-jarige zoon Walter Jr. (RJ Mitte), die aan hersenverlamming lijdt, goed achterblijven na zijn dood en daarvoor moet hij in korte tijd veel geld verdienen. White was ooit een succesvol chemicus en besluit om samen met zijn voormalige leerling Jesse Pinkman (Aaron Paul) Crystal Meth te gaan produceren. White raakt al snel dieper verzeild in de criminele wereld en schuwt ook niet om steeds meer geweld te gebruiken om zijn gelijk te krijgen.

Breaking Bad

Breaking Bad is een serie die wat de stijl betreft wel wat doet denken aan de films van de gebroeders Coen, een duistere wereld waarin ook elk personage van betekenis iets te verbergen lijkt te hebben. Zo heeft Walter een zwager genaamd Hank Schrader (Dean Norris), die als medewerker van de DEA (Drug Enforcement Administration) op jacht is naar de makers van de meest zuivere crystal meth ooit. Schoonzuster Marie (Betse Brandt) heeft ook haar vreemde nukken en vrouw Skyler blijkt ook te beschikken over onverwachte kwaliteiten. Het is trouwens niet alleen maar rozengeur en maneschijn in Breaking Bad. In misschien wel één van de meest explosieve pilots ooit zien we hoe White letterlijk in zijn onderbroek over lijken moet gaan om zijn doel te kunnen bereiken. Drugshandel is handel die zich in een duister en ongrijpbare wereld afspeelt en dat weet Vince Gilligan op onnavolgbare wijze vast te leggen, in deze prachtserie die net zo verslavend is als de crystal meth van Heisenberg.

Bonusmateriaal:
Naast de 54 afleveringen van de tv-serie, komen we op de 18 dvd's een behoorlijk indrukwekkende hoeveelheid bonusmateriaal tegen (in totaal meer dan 29 uur!) . Om het overzichtelijk te houden beschrijven we hieronder de extra's per seizoen. Bijne elke aflevering is ook te bekijken met audiocommentaar van cast en crew van de epische serie.

Breaking Bad 2

Seizoen 1 (7 afleveringen op 3 dvd's)
- Deleted Scènes
- Inside Breaking Bad
- Making of Breaking Bad
- AMC Shootout-Interview met Vince Gilligan en Bryan Cranston
- Screen Tests
- Breaking Bad on AMC
- Vince Gilligan's Photo Gallery

Seizoen 2 (13 afleveringen op 13 dvd's)
- De hoogtepunten van seizoen 1
- Deleted Scènes
- Inside Breaking Bad
- Achter de schermen
- Videoclip voor Negro Y Azul
- Better Call Saul-commercial
- Dean Norris over de politie
- Bloopers
- Featurette: Walt's Warning
- Breaking Bad Original Webisodes

Seizoen 3 (13 afleveringen op 13 dvd's)
- Mini Video Podcasts
- Cranston on Fire
- Pizza of Destiny: Cranston's Greatest Shot
- Better Call Saul - Spots & Testimonials
- Team S.C.I.E.N.C.E.
- De Muziek van Breaking Bad
- Silent But Deadly: The Brothers Moncada
- The Fly
- Half Measures: Hit and Run
- AMC News bezoekt de Breaking Bad Writers Room
- Wendy, de meth hoer
- Bloopers
- Deleted Scènes
- Inside Breaking Bad

Seizoen 4 (13 afleveringen op 13 dvd's)
- Gale's Karaoke video
- Uitgebreide en alternatieve scènes
- Bloopers
- Better Call Saul-commercials
- Deleted Scènes
- Inside Breaking Bad
- Achter de schermen

Seizoen 5a (De eerste 8 afleveringen op 3 dvd's)
- Exclusieve nieuwe scène Chicks 'n' Guns
- 3 ongecensureerde afleveringen
- Achter de schermen van Chicks 'n' Guns
- The Cleaner: Jonathan Banks als Mike
- Repetitie gevangenisstunt
- Featurette: Nothing Stops This Train
- Writers Room Timelapse
- Auditiebeelden van Jesse Plemons & Laura Fraser
- Gallery 1988 Art Show
- Chris Hardwick's All-Star Bowling
- Deleted Scènes
- Inside Breaking Bad

Breaking Bad pilot

Conclusie:
Naast de verzamelbox zijn de seizoenen ook afzonderlijk uitgebracht. Breaking Bad was zonder enige twijfel één van de meest verrassende series uit de laatste jaren en met deze verzameling zal de doorgewinterde fan zeer zeker in zijn of haar nopjes zijn. Een ijzersterke cast, een heerlijke soundtrack en een ijzingwekkend spannende verhaallijn maken dit tot een spektakel dat je zeker vaker wilt gaan zien.