Boek: De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje - Jonas Jonasson

Meer dan twee en een half jaar geleden kreeg ik de optie om de eerste druk van De 100-jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween te reviewen. Dat debuut van Jonas Jonasson bleek een bestseller van de bovenste plank te zijn, met humor waar de meeste komieken een puntje aan kunnen zuigen. Met De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje heeft zijn tweede boek weer net zo'n belachelijke titel. Deze keer is de titel wel door een lezer in een prijsvraag gekozen dus is het de vraag of het de lading wel goed dekt.

De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje draait om de Zuid-Afrikaanse Nombeko, de Mossad, een tweeling die allebei Holger heten, een atoombom en een aan alcohol verslaafde ingenieur. Deze combinatie van ingrediënten vormt de opvolger van de 100-jarige man Alan. Voeg hier weer de gortdroge humor en schrijfstijl van Jonasson aan toe, en het resultaat kun je wel raden.

De avonturen die Nombeko beleeft, gaan zoals het hoort bij Jonasson weer helemaal nergens over. Het beschrijft een groot deel van het leven dat ze begint als latrineleegster in Soweto tot en met haar laatste job als Zweeds ambassadrice in Zuid-Afrika tientallen jaren later. De avonturen hiertussenin zijn dermate belachelijk, onbenut en droog dat je als lezer constant krom zult liggen van het lachen. Ze proberen te beschrijven, heeft geen enkel nut. Dit zijn echt boeken die je gelezen moet hebben om te weten waarom iemand er zo om moet lachen (dit was met name vreemd voor mijn medetreinreizigers, die zich waarschijnlijk afvroegen waarom ik hardop zat te lachen in de trein).

De conclusie van dit verhaal is vrij simpel: De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje is een uitstekende opvolger van de 100-jarige man. Niet alleen dekt de titel de inhoud uitstekend, het boek is ook zeer goed geschreven en zit vol met de blijkbaar typische Jonas Jonasson-humor.