Boek: João Ricardo Pedro - Jouw gezicht zal het laatste zijn

Een kroniek van drie generaties van de Portugese familie Mendes, gezien door de ogen van de jonge Duarte. Grootvader Augusto is een succesvolle dokter die aan het begin van z'n carrière naar een gehucht besluit te verhuizen. Vader Antonio is als soldaat naar Angola gestuurd en heeft daar een flinke tik aan overgehouden. Duarte zelf is een talentvol pianist die de muziek afzweert.

Jouw gezicht zal het laatste zijn doet erg sterk denken aan verschillende andere romans die de laatste jaren uit de Spaans- en Portugeestalige wereld gekomen zijn, zoals Honderd jaar eenzaamheid en het onlangs gereviewde 35 doden. Iets té sterk. Het boek lijkt namelijk een beetje een zinloze herhalingsoefening van de voorgaande boeken. Als João Ricardo Pedro het bedoeld heeft als hommage, gaat hij daarmee nogal de mist in. Het boek heeft namelijk niets dat het eigen maakt, wat zo belangrijk is voor een hommage.

Vooral verhaaltechnisch zijn de overeenkomsten groot. Het verhaal wordt anachronistisch verteld. Waar dat in sommige boeken een leuk of verrassend effect heeft, is het in Jouw gezicht zal het laatste zijn vooral verwarrend. Ook verschillende verhaalelementen komen de ervaren lezer iets te bekend voor.

Pedro's stijl gaat alle kanten op. Van korte, bijna staccato zinnetjes tot ellenlange opsommingen en kronkelende zinnen (die hij ironisch genoeg op een zeker moment ook lijkt te parodiëren), er is weinig peil op te trekken. De opsommingen, soms letterlijk boodschappenlijstjes van een halve pagina lang, werken eerder op de zenuwen dan dat ze enig esthetisch genot verschaffen. Het schrijven komt af en toe nogal gemaakt en cliché over.

Al met al is Jouw gezicht zal het laatste zijn eerder een slap aftreksel van andere boeken in de Latijns-Amerikaanse traditie. Pedro kent zijn klassiekers, maar weet er niet voldoende afstand van te nemen om het boek een eigen gezicht te geven. Daarom is dit boek wellicht vooral geschikt voor de diehard fans van Latijns-Amerikaanse literatuur. Voor hen zal het een feest der herkenning zijn.