Nokia Lumia 1020

Elke twee jaar staat half Nederland weer voor een groot dilemma. Massaal lopen alle telefoonabonnement dan weer af en dan mag iedereen weer een nieuwe mobiele telefoon uitkiezen. Maar wat voor toestel kies je dan? Iedere fabrikant probeert zich te onderscheiden op verschillende vlakken of probeert elkaar af te troeven met nog betere specificaties. Een daarvan is de camera die in de mobiele telefoon is ingebouwd. Maar red je het met de camera alleen om mensen van Android en iOS weg te trekken?

Nokia Lumia 1020

Ik schrok een beetje toen ik hem uit het welbekende blauwe doosje haalde. De camera steekt behoorlijk uit waardoor je hem dus niet plat op een tafel kunt leggen. De verdere inhoud van de doos is zoals je mag verwachten: en oplaadkabeltje met oplader, een koptelefoontje waarvan de kwaliteit niet denderend is en een handleiding. Tot mijn grote verbazing zat er ook een briefje in waarbij Nokia zich verontschuldigde dat de telefoon geluid maakt bij het schudden, maar dat hij echt niet kapot is. Dit komt omdat de camera op lagers staat en die hoor je bij het schudden. Daarna zocht ik het klepje waar ik mijn microSD kaartje in kon doen, maar tevergeefs, deze is er niet. Je moet het doen met de 32 gigabyte die is ingebouwd en daarvan pikt het OS en de overige apps die al geïnstalleerd zijn er 4 GB van in.

Nokia 1020 op zijn gatje

Vingerafdrukmagneet

De Lumia 1020 is voorzien van een 4,5 inch grote PureMotion HD+ ClearBlack-scherm met een resolutie van 768 bij 1280 pixels en een pixeldichtheid van 332 pixels per inch. Het scherm wordt beschermd met een laagje Gorilla Glass 3 die de nodige krassen moet voorkomen. Helaas is de inkijkhoek van het scherm niet optimaal. Zodra je het scherm schuin houdt krijgt het scherm een blauwe gloed. Je kunt op alle verschillende manieren verbinding maken zoals WiFi, Bluetooth, USB, GPS en het opkomende NFC zitten erop. Helaas is het geen Bluetooth 4.0 en ondersteunt hij niet het wireless protocol 802.11ac. Wel heeft hij ondersteuning voor 4G, als je data-abonnement het toelaat. De batterij heeft 2000 mAh en die is net groot genoeg om het een dag vol te houden. Al ken ik niemand die ‘s avonds voor het slapen gaan niet zijn telefoon in zijn lader stopt.

Nokia 1020 features

De camera aan boord is die doorontwikkelde versie van de camera die in de Nokia Pureview 808. Deze 41-megapixelcamera heeft een maximale resolutie van 7712 x 4352, wat effectief 34-megapixel is. De resterende megapixels wordt gebruikt om de kwaliteit van de foto’s beter te maken. De camera heeft een mechanische sluiter en die hoor je. Er zit op het toestel een aparte cameraknop waarmee je binnen een seconde een foto kan maken. Nokia levert de telefoon samen met hun eigen Pro Cam-applicatie, waarmee je de eigenschappen van de camera kan aanpassen. Deze app is niet exclusief voor de 1020, hij wordt ook voorgeïnstalleerd op de Lumia 920 en de 925. Wat opvalt is dat het soms meer dan een seconde duurt voordat je een nieuwe foto kan nemen. Je merkt dan dat hij nog bezig is met het optimaliseren van de foto. Daardoor kan het aanvoelen alsof de camera traag is. Uiteraard kun je voordat je een foto neemt allerlei camera-instellingen aanpassen. Dit gebeurt door middel van ringen die je naar boven en naar beneden kunt slepen. Door mijn dikke vingers kwam het wel eens voor dat ik de verkeerde waarde instelde. Als je er voor kiest om in de hoogste pixelstand foto’s te nemen, dan neemt hij ook stiekem een foto in een lagere resolutie, zodat deze gepost kan worden op social media zoals Facebook en Twitter. Deze is met zijn gemiddelde grote van 2MB wat vriendelijker voor je databundel, want de hoge resolutiefoto’s kunnen oplopen tot 15MB.

Nokia 1020 low res

Foto genomen met 'normale' resolutie'

Nokia 1020 low res

Foto genomen met 'hoge' resolutie

Dankzij deze megahoeveelheid aan megapixels kun je gedetailleerder  inzoomen op foto’s. Dit uit zich bijvoorbeeld in de foto’s hieronder waar ik inzoom op een 10 eurobiljet. Je kunt dan goed zien dat er in het woord EYPO het echtheidskenmerk 10 staat geschreven. De andere foto is van de Sony Xperia Z, die daar duidelijk meer moeite mee heeft. Niet dat je elke dag zo op detail inzoomt, maar er zijn talloze andere toepassingen voor te bedenken. Zoals toch nog even wat verder inzoomen om net een close-up recht te krijgen. Andersom kan trouwens ook. Het inzoomen gebeurt digitaal, waardoor het mogelijk is om na het maken van een foto later alsnog uit te zoomen. Daardoor is het mogelijk om toch nog die gekke kop erop te krijgen.

Nokia 1020 ringen

De telefoon draait op Windows 8 Phone en dit is nou niet de populairste OS voor telefoons. Nokia levert daarom nog wat applicaties erbij zoals het Here + pakket met onder andere gratis offline navigatie, Photobeamer waarmee je foto’s kunt delen en Glimp. Met Glimp kun je je telefoon als klok gebruiken. Klink niet spectaculair en dat is het ook niet, maar wel handig. Je zou ook prima je notificaties, gemiste gesprekken of berichten erop kwijt kunnen. Een goed notificatiepaneel ontbreekt dus nog steeds op deze telefoon, net zoals de mogelijkheid om verschillende tonen voor berichten te kiezen. Ook is het ondanks Nokia’s Amberupdate nog steeds niet mogelijk om verschillende volumes te kiezen per melding en om het roteren van je scherm te stoppen. Dat is jammer, want daardoor loopt deze telefoon dankzij Microsoft een stuk achter op  de concurrentie. Daarbij kan het ook nog eens voorkomen dat jouw favoriete app misschien niet eens in de Market te vinden is of dat je vriendjes hem al eerder hebben. Dit komt mede doordat de Market nou eenmaal niet het afzetgebied biedt dat Android en iOS wel hebben.

De vraag is dan ook niet of dit het beste toestel in de Nokia Lumia-serie tot nu toe is. De camera is een van de betere die wij tot nu toe gezien hebben. Het is alleen de hoge aanschafprijs die hem niet tot de beste keus maakt. Het prijsverschil tussen de 925 en de 1020 is zo groot dat je daarvoor een hele goede compactcamera kan kopen die waarschijnlijk betere foto’s maakt. Verder zit de prijs van het toestel ook nog eens in het topsegment waarin de iPhones en Android telefoons zich bevinden en met alleen een goede camera red je het niet.