Boek: Eli Brown - Buskruit en Kaneel

Buskruit en Kaneel, als je de titel zo leest zou het een kookboek kunnen zijn. Eli Brown heeft echter een piratenroman geschreven. Is het een goedkope Pirates of the Caribean ripoff of wist de schrijver een echt leuk verhaal neer te zetten?

Mag ik u voorstellen: in de hoofdrol hebben we de kok Owen Wedgwood en kapitein Mad Hannah Mabbot. Ja, u leest het goed, het gaat in dit geval om een vrouwelijke kapitein. Ze voert het bevel over de Flying Rose, een bijzonder piratenschip waarmee ze alleen maar boten van de Pendleton Company verovert. De kok Wedgwood is werkzaam voor de eigenaar van deze concurrent van de VOC en naar eigen zeggen een expert in de fijnere Franse cuisine.

Mabbot heeft van de kookkunsten van Wedgwood gehoord en besluit hem, bij een inval in de villa van zijn werkgever, te kidnappen. Hierbij vermoordt ze ook direct de eigenaar nadat deze zich probeert te verzetten. Wedgwood wordt hierna gedwongen wekelijks voor haar te koken terwijl ze op jacht gaat naar de Pendleton Company en haar zoektocht naar de mythische duivel de Koperen Vos.
Wedgwood is het niet met deze kidnap eens en probeert een paar keer te ontsnappen. Iedere keer komt hij echter weer bij Mabbot terug en besluit zich uiteindelijk maar bij zijn rol neer te leggen. Dat het koken lastig is op een boot zonder fatsoenlijke voorzieningen wordt haarfijn uitgelegd.

Buskruit en Kaneel is geschreven in een dagboekvorm, namelijk het dagboek van de kok Owen Wedgwood. Hierdoor maken we heel goed kennis met zijn mening over het gevangen zijn. Eli Brown weet alle voorbijkomende personen in dit boek zeer goed te omschrijven. Het boek leest heel gemakkelijk weg en is zeer vermakelijk te noemen. De verhaallijnen lijken behoorlijk origineel en er zijn maar weinig momenten vooraf te voorspellen. Ook de gevechten met andere boten zijn vrij behoorlijk omschreven, hoewel ze hier en daar wel wat langer hadden mogen duren.

Ondanks dat het koken een centrale rol speelt in het boek is dat niet het belangrijkste. De relatie tussen Mabbot en Wedgwood speelt een veel belangrijkere rol en deze ontwikkelt zich deels vrij voorspelbaar, maar ook dat voorspelbare komt weer op een onvoorspelbare manier naar voren.

Wil je een e-book exemplaar van dit boek winnen? Dan kun je hier meedoen.