Kick-Ass 2

In 2010 verraste Matthew Vaughn met de comicverfilming Kick-Ass de tot dan toe veelal eentonige markt voor superheldenfilms. Kick-Ass was weliswaar een verfilming van een comic, over superhelden, maar kende geen superkrachten of miljonairs met gadgets en een fysieke topconditie. De film ging gewoon over eenvoudige burgers die de misdaad bestreden in gekke outfits, en dat was een succes.

Niet gek natuurlijk dat ook van de vervolgcomic een filmversie is gemaakt. Na het oorsprongverhaal van Dave Lizewski, die in een rare outfit onder de naam Kick-Ass dacht wel even de superheld uit te hangen, neemt Kick-Ass 2 de tijd voor het logische vervolg.

Kick-Ass 2: Kick-Ass en The Motherfucker

Aan de start van dit vervolg zijn de drie belangrijkste, nog in leven zijnde superhelden aangekomen op een keerpunt in hun carrière. Dave heeft zijn Kick-Ass-outfit in de kast gehangen, Mindy is door het wegvallen van haar vader als mentor gedwongen een normaal leven zonder Hit-Girl te leiden en mafiazoon Chris is geen Red Mist meer; in plaats van de held uit te hangen zint hij onder de naam The Motherfucker wraak op Kick-Ass, die zijn vader vermoordde.

De ommekeer voor de personages en de wijze waarop ze met de veranderingen omgaan wordt in Kick-Ass 2 zowel serieus als met de nodige knipogen gebracht. Zo is de film zich er volledig van bewust dat Chris' The Motherfucker een puur tweedimensionaal personage is: hij wil wraak, wordt een superschurk en verzamelt een groep van schurken om zich heen om op Kick-Ass te jagen. Op het verlies van zijn vader na ontbreekt het Chris aan diepte en rede: zijn manier van handelen is, naast het meest duistere uit de film, ook onderdeel van het meest grappige.

Tegelijk focust de film zich op momenten expliciet op Mindy, om te tonen hoe ze buiten het zicht van haar voogd stiekem haar leven als Hit-Girl voortzet. Ook zij mist een vader, maar stopt het verdriet in haar 'werk' en verwerkt het verlies in stilte. Daarnaast krijgt ze voor het eerst in haar leven te maken met normale sociale situaties; wederom een bron van komische en door Mindy's aanpak van bepaalde situaties vaak hilarische momenten.

Dave, tenslotte, wordt langzaam weer richting het heldenleven gelokt en maakt een tweede origin story mee: nu eentje met meer focus en meer doelgerichtheid. Waar Chris de ommekeer naar bad guy maakt en Mindy het normale leven leert kennen, krijgt Dave de kneepjes van het vak juist meer onder controle door te trainen met Mindy en een nieuwe, door hem geïnspireerde groep van helden onder de naam Justice Forever.

Kick-Ass 2:Night Bitch en Doctor Gravity

Ondanks de populariteit van de eerste film en de valkuil die dat kan betekenen voor vervolgfilms (zeker in dit genre), slaagt Kick-Ass 2 erin om dicht bij de basis te blijven: de plot hoeft nergens 'larger than life' te worden om het interessant te houden. Natuurlijk wordt de groep met superschurken tot in het belachelijke doorgetrokken om te illustreren hoe gestoord The Motherfucker eigenlijk is, en worden Mindy's sociale conflicten uitvergroot om het contrast met Hit-Girl te tonen, maar de interesse in Dave, Chris en Mindy wordt nergens overstemd door de conflicten tussen Kick-Ass, The Motherfucker en Hit-Girl.

En dat is waarom dit vervolg zich prima kan meten met zijn voorganger: een sterke, originele actiefilm met humor op de juiste plaatsen en karakterontwikkeling die prima in orde is. De film is gevuld met kleurrijke figuren, grove dialogen, pijnlijke actie en helden die zowel stoer als suf zijn. Kick-Ass 2 doet wat het moet doen: qua toon en verhaal aansluiten op Kick-Ass zonder aan te voelen als meer van hetzelfde. En dat is een goede basis om door te trekken naar een trilogie.