TV: Revolution - Children of Men

Vorige week was er vanwege andere bezigheden helaas geen review, maar de aflevering vóór de finale van het eerste seizoen van Revolution kan niet overgeslagen worden. Lukt het de makers nog in deze laatste afleveringen ons te overtuigen om volgend jaar het tweede seizoen een kans te geven?

Children of Men begint waar de vorige aflevering eindigde. Rachel is het kamp van Monroe binnengedrongen met maar één doel: wraak! Ze weet tot in de tent van Monroe binnen te dringen en trekt de pin uit de granaat. Een geweldige cliffhanger vorige week! De afwikkeling past echter precies in de traditie van Revolution: zonder problemen overmeesteren de bewakers Rachel en gooien ze de granaat uit de tent. Maar wie verwacht er dan ook dat Monroe op deze manier zou sterven?

Revolution 1X19 screen 4

Hierna was één van de grote momenten van dit eerste seizoen daar: The Tower. Iedereen was gearriveerd op dezelfde plek. Rachel en Aaron hebben er acht afleveringen over gedaan. Miles, Charlie en Nora besloten er vorige week ook maar eens heen te gaan, dus we zijn weer allemaal bij elkaar. Maar goed, The Tower. Wat zou hier inzitten? Een gruwelijk, afzichtelijk monster? Een man die iedere 108 minuten op een knop moet drukken? Aliens? Niks van dit alles...

De grote onthulling van deze aflevering was dat The Tower wordt beschermd door een groep mensen. Ze willen niet dat iemand de stroom weer aanzet, want dit zou te gevaarlijk kunnen zijn. Er is namelijk een kans van 1 op 1.000.000.000.000 dat de wereld in brand wordt gezet. Wat dat precies inhoudt, wordt nog niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend wordt, is dat The Tower een voormalige bunker van Vice President Cheney is en dat de bunker niet vatbaar was voor de black-out. Zo zijn er nog verbindingen met satellieten, waarmee de wereld met één druk op de knop kan worden vernietigd. Als we echter de satellietbeelden van onder andere Londen zien, blijkt dat er nog weinig te vernietigen is. De stad is volledig weg. 

Deze onthulling vond plaats tegen het einde van de aflevering. De rest van de aflevering wordt voornamelijk besteed aan een vuurgevecht. Pluspunt is dat dit wordt uitgevochten met gave, nieuwe elektro-magnetische wapens, waardoor mensen letterlijk uit elkaar spatten. Minpunt is dat er totaal geen spanning is. Onze hoofdpersonages komen er relatief eenvoudig doorheen. Tevens ontbreken hierdoor de zwaardgevechten. 

Revolution 1X19 screen 1
Nieuwe wapens, maar we missen de zwaarden toch wel.

De aflevering bevat verder nog twee bizarre plottwists. Monroe en Rachel worden gedwongen samen onder te duiken in een ruimte, waar Monroe zijn hart lucht. Hij begint over zijn verloren zoon en bekent dat hij spijt heeft. Hij belooft Charlie te redden, en Rachel vertrouwt hem hierin. Hij houdt woord, maar gaat nu natuurlijk op jacht naar Miles. De andere twist vindt plaats in een tent, waar Tom Neville met zoon Jason gevangen gehouden wordt. Hij begint in te praten op zijn bewakers en praat over de paranoia waar Monroe aan lijdt. Hij weet ze te overtuigen een revolutie te beginnen tegen Monroe, om zo zelf het leiderschap op te eisen. Is Neville weer van zijde geswitcht of heeft hij een ander plan? Zullen Monroe en Miles in seizoen 2 de strijd aangaan tegen Tom Neville? Gezien Giancarlo Esposito de beste acteur is die in deze serie rondloopt, zou een rol als 'big bad' voor hem een goede richting zijn!

De aflevering eindigt met een stand-off tussen Miles en Monroe: met geladen wapen lijnrecht tegenover elkaar. De verwachting is dat er iets gebeurt waardoor de finale, geheel in traditie, met een anti-climax opent. Maar wat is er verder nog aan de hand in The Tower? Komende week de finale van het eerste seizoen! 

Revolution 1X19 screen 3
Dum-dum-dum...

Concluderend kan gezegd worden dat de charme waarmee Revolution moeiteloos door de eerste helft van het seizoen wandelde is kwijtgeraakt. De serie is veranderd van een avonturenreeks in een actieserie waarin actie zonder enige spanning de kroon voert. De vlakke personages maken het helaas niet beter, met uitzonderingen van de charismatische Esposito als Neville en Billy Burke, die als voormalig generaal Matheson een leuke rol neerzet. De verwachtingen zijn flink naar beneden bijgesteld, evenals de kijkcijfers. Dit kan enkel leiden tot het besluit dat de serie waarschijnlijk geschrapt zal worden na het inmiddels bestelde tweede seizoen. Jammer.