Olympus Has Fallen

In het filmjaar 2013 is het twee keer feest in Washington. Komende zomer zal Roland Emmerich de speakers in de bioscoopzalen overbelasten met zijn White House Down, maar de eer voor 'Eerste Witte Huis filminvasie van 2013' gaat naar Antoine Fuqua (Training Day) en zijn nieuwe film Olympus Has Fallen.

Olympus has fallen poster

Olympus verwijst natuurlijk naar de codenaam voor het Witte Huis. Voordat het zover is, begint de film begint enkele jaren eerder en we maken kennis met president Asher (Aaron Eckhart) en zijn trouwe beveiligingsagent Mike Baning (Gerard Butler). Onderweg naar een galabal in een hevige sneeuwstorm raakt de auto van de weg. Banning weet nog op tijd de president te redden, maar de First Lady (Ashley Judd) komt hier helaas bij om het leven. Banning wordt de zondebok en belandt achter een bureau. Gefrustreerd komt hij de dagen door. Maar dan ziet hij vanuit zijn raam het ongelooflijke. Een vliegtuig brengt chaos op de 'National Mall' en de monumenten en toeristen moeten het zwaar ontgelden. Het doel blijkt het Witte Huis te zijn, waar inmiddels ook een delegatie van binnenuit de aanval opent. Banning twijfelt geen moment en weet tijdens de chaos van de bestorming binnen te komen. De laatste agent die nog contact buiten het Witte Huis heeft.

Olympus has fallen screen 1
Massale afslachtingen

De film opent weergaloos. De bestorming van het Witte Huis zal één van de meest intensieve actiescènes van dit jaar worden (tot White House Down in ieder geval). Stap voor stap en in real-time wordt deze met veel effecten in beeld gebracht. De realististische, doch filmische beelden dragen hier sterk aan bij. De locatie is net echt Washington en zal voor de bezoekers van deze stad herkenbaar zijn. Tevens is dit gelijk beangstigend en doet dit terugdenken aan de aanslagen op het World Trade Center. De film blijft hier echter niet bij stil staan en besluit een betere Die Hard-film te zijn dan het eerder dit jaar verschenen A Good Day to Die Hard

Als een ware McClane weet Butler zich door de deuren, muren en plafonds van het Witte Huis door te werken. Hij heeft de eigenwijsheid en de opmerkingen mee. En is er iemand die dit beter kan brengen dan Butler? Eckhart heeft eerder laten zien een doodsaaie politicus een diepere laag mee te geven, maar blijkt dit toch beter te kunnen als Two-Face dan als president. Nee, dan 'Speaker of the House' Trumbull (Morgan Freeman) die het commando in handen krijgt. Freeman weet met zijn rustige uitstraling en serene stemgeluid zowel zichzelf, de politiek en de zaal rustig te krijgen. En hoeveel lef heb je om in een situatie met zowel de president én vicepresident onder schot te vragen om een bakje koffie.

Olympus has fallen screen 2
Maar daar is Leonidas al om de terroristen een poepje te laten ruiken

De vijanden in deze film zijn de Koreanen. Er is gekozen voor een herkenbare vijand, en zeker actueel. Helaas weet Rick Yune zijn personage geen diepgang te geven en zet hiermee een weinig memorabele 'villain' neer. Uiteraard zijn er ook de nodige plot-holes. Het is allemaal wat vergezocht hoe de verovering van het Witte Huis in gang wordt gezet. Maar bij dit type films moet je hier gewoon in meegaan, anders heb je geen film. Na de intensieve verovering vervalt de film helaas in vrij standaard stappen en wordt nooit echt verrassend, wat het van een mogelijke topper tot een vermakelijke actiefilm doet afdalen.

Met Olympus Has Fallen heb je vrijwel zeker een leuke avond, en de bestorming is iets wat je op het grote scherm moet beleven. Verwacht echter geen hoogvlieger, maar een leuke onderhoudende popcornfilm. En daar is niks mis mee.