Hitchcock

Hitchcock is een biografische film die zich afspeelt in 1959, het jaar dat vooraf ging aan de release van misschien wel de meest invloedrijke film van Alfred Hitchcock getiteld Psycho. Na succesvolle films als Vertigo en North By Northwest heeft de eigenzinnige Britse regisseur zichzelf onsterfelijk gemaakt bij het grote publiek en de fans hopen dan ook dat hij deze manier van filmmaken blijft doorzetten. Hitchcock (Anthony Hopkins) heeft echter andere plannen, hij wil met iets geheel nieuws komen.

Hitchcock poster

Nadat Alfred Hitchcock het boek Psycho van Robert Bloch te lezen heeft gekregen weet hij dat dit zijn volgende filmproject gaat worden. Psycho vertelt het waargebeurde verhaal van de beruchte Amerikaanse moordenaar en necrofiel Ed Gein. Filmmaatschappij Paramount heeft echter geen interesse in het gruwelijke verhaal en ook de Motion Picture Association of America werkt Hitchcock behoorlijk tegen. De Master of Suspense laat zich echter niet uit het veld slaan en besluit om de hele onderneming zelf te financieren. Terwijl Hitchcock het niet kan laten om te flirten met zijn hoofdrolspeelsters Janet Leigh (Scarlett Johansson) en Vera Miles (Jessica Biel) wordt de regisseur steeds jaloerser op de vriendschap van zijn vrouw Alma Reville (Helen Mirren) met de charmante schrijver Whitfield Cook (Danny Huston). Alma op haar beurt kan het geflirt van haar man niet uitstaan en besluit om zich samen met Cook af te zonderen om te werken aan de verfilming van één van zijn romans. Hitchcock is er nu helemaal van overtuigd dat er een stiekeme relatie plaatsvindt en richt zijn woede en frustratie op de filmcrew die bezig is met Hitchcock's geheimzinnige filmproject.

Hitchcock 1

Hitchcock is het speelfilmdebuut van regisseur Sacha Gervasi. Gervasi gooide in 2008 hoge ogen met zijn heavy metal documentaire Anvil: The Story of Anvil en maakte daarnaast ook naam als scriptschrijver voor films als The Big Tease (1999), Henry’s Crime (2010) en Steven Spielberg’s The Terminal (2004). Hitchcock is gebaseerd op het boek Alfred Hitchcock and the Making of Psycho van Stephen Rebello uit 1990. Voor het verhaal sprak de schrijver met allerlei mensen die direct betrokken waren geweest bij de totstandkoming van de legendarische horrorfilm. Hitchcock was een eigenwijze en soms onuitstaanbaar persoon maar ook zeker een man die door het vuur ging voor het door hem zo geliefde filmvak. Hij was tenslotte de man die het thriller- en horrorgenre op de kaart zette en het is dan ook niet meer dan logisch dat er over dit historische moment in de filmgeschiedenis eindelijk eens een film wordt gemaakt.

Hitchcock 2

Psycho was in meerdere opzichten revolutionair te noemen in 1960. Niet eerder was er een film geweest die op een dergelijke expliciete wijze een moord in beeld bracht en ook het idee om de hoofdrolspeelster al halverwege de film afgeslacht te laten worden was op zijn zachtst gezegd spraakmakend. Hitchcock geeft ons een fijne blik achter de schermen bij de productie van een legendarische film en vooral filmnerds zullen zitten te kwijlen bij het aanzien van de prachtige filmapparatuur en de mooie opnames van Hollywood in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Anthony Hopkins is de perfecte keuze voor de titelrol van de eigengereide regisseur, maar de echte hoofdrol wordt gespeeld door Hellen Mirren die op weergaloze wijze de vrouw van Alfred Hitchcock speelt. Men zegt wel eens: "Achter elke sterke man, staat een nog sterkere vrouw" en dat was in het geval van Hitchcock zeker het geval.

Hitchcock 3

Met Hitchcock heeft Sacha Gervasi een prima film gemaakt die ook zeker geschikt is voor eenieder die nog nooit een Hitchcock-film heeft gezien. Maar ook voor diehard Hitchcock-kenners is het meer dan 100 minuten smullen van een film met allerlei verwijzingen naar werk van de legendarische regisseur. Een indringende maar oprechte kijk in het leven van de man die wel 'the biggest filmmaker in the history of film' werd genoemd.