E.T. - The Extra-Terrestrial

Het is dit jaar alweer 30 jaar geleden dat Steven Spielberg met zijn E.T. wereldwijd de bioscoopzalen veroverde. De studiobazen bij Universal zien hier natuurlijk voldoende brood in om E.T. weer opnieuw uit te brengen. Ditmaal voor het eerst op blu-ray. Is deze nieuwe editie de moeite waard om (opnieuw) aan te schaffen?

Iedereen is wel bekend met het verhaal van E.T. Elliot vindt een achtergelaten buitenaards wezen in zijn tuin. E.T. moet naar huis bellen, anders zal hij sterven op deze planeet. Deze film is eigenlijk verplichte kost in de opvoeding. Alles wat er te zeggen is over deze film is al gezegd. Het is een schitterende familiefilm met geweldige cinematografie die iedereen in het hart raakt. Of laat deze blu-ray ons nieuwe inzichten ontdekken?

ET cover

Tien jaar geleden kwam de film voor het eerst uit op dvd, in een special edition met toegevoegde CG-elementen en shotguns vervangen door...walkie-talkies?! What were you thinking, Spielberg? Op deze blu-ray is gewoon de originele versie uit 1982 te zien, maar wel in een nieuwe master. En deze is schitterend. Het beeld ziet er niet gedateerd uit en doet niet onder voor films van de laatste vijf jaar. Het enige dat verraadt dat de film wat ouder is zijn de mensen zelf. Het geluid staat er in een 7.1 surround mix op, waardoor je optimaal kunt genieten van de magistrale melodieën van John Williams. 

ET Walkie talkie

De geweren zijn op deze blu-ray gewoon weer terug van weggeweest.

De Blu-raymenu's zijn verder weergegeven in de standaard lay-out zoals bij Universal Blu-ray's gewoon is. Wel worden de opties in het hoofdmenu aangeduid met icoontjes, waardoor niet direct duidelijk is welke opties onder welk icoon zitten. De menu's worden verder geïllustreerd door de bekendste shots uit de film, begeleid door de soundtrack van John Williams.

E.T screen

Extra's

De Blu-ray zit verder tjokvol met extra's, waardoor het soms wel een beetje repetitief wordt. Een heleboel van de extra's stonden reeds op de dvd-versie van 2002, maar deze eerste HD-release heeft toch een aantal nieuwe features. 

Steven Spielberg & E.T. (13 minuten)

Een recent interview met Spielberg over zijn herinneringen aan de film en de inspiratie van de film. Verhelderend verhaal en niet te lang. Wat in dit interview wordt vermeld hoor je ook regelmatig terug in de andere extra's.

The E.T.-Journals (50 minuten)

Deze documentaire is ook nieuw en bestaat volledig uit beelden opgenomen tijdens de productie in 1981. Hierdoor vertelt de productie van deze film zichzelf en is dit een reeële weergave van het maken van de film. Alles wordt chronologisch weergegeven zoals de film verloopt. Aanrader!

Deleted Scenes

Hoewel alleen de versie van de film uit 1982 op deze release staat, zijn de toegevoegde scènes uit de 2002-versie wel los te bekijken. Ook deze worden in HD weergegeven.

De overige extra's komen mee van de dvd en worden ook niet in HD weergegeven. 

Er zijn een aantal featurettes beschikbaar, alle uit verschillende tijdperken die diverse aspecten van de film bespreken. Zo is er The E.T. Reunion, waarin de (nu volwassen) acteurs terugkijken op hun herinneringen tijdens het maken van de film. Ook is er A Discussion with John Williams, waarin de man ingaat op zijn inspiratie voor de muziek. In het verlengde hiervan vinden we ook The 20th Anniversary Premiere, waarbij Williams de muziek live speelde tijdens het vertonen van de film. Tot slot vinden we The Evolution and Creation of E.T., waarin verteld wordt over het ontwerpen en bouwen van E.T. Verder wordt het schijfje gecompleteerd met een aantal art galleries en wat trailers uit de jaren tachtig.

ET screen 2

Eén van die beelden die op je netvlies gebrand blijven staan na het kijken van deze film.

E.T. is nu voor het eerst in HD uit, en het is een schitterende release. Als je de film het best wilt ervaren, is deze schijf zeker de aanschaf waard. Er zit ook een dvd bij voor als je nog geen Blu-ray speler hebt, en een digital copy (maar wat we daar nou eigenlijk mee moeten...). Er zijn verschillende versies in de winkel te koop, onder andere een digibook met een begeleidend boekje (in de Universal 100th Anniversary Collection), een versie met ruimteschip of pluche van E.T. en de standaard editie. De film hoort bij iedere familie gewoon in de kast te staan, dus het is zeker een aanrader!